Recept na makronky

Za celosvětovou slávu makronek se zasloužila Francie, jejich původ je ovšem ryze italský. Do Francie je přivezla pravděpodobně Kateřina Medicejská, která je měla v velké oblibě.

Oblíbené makronky zvládne s trochou trpělivosti i méně zkušená kuchařka, je třeba ovšem dodržet několik zásadních kroků. Mezi nejdůležitější patří výběr správné mandlové mouky a dobře vyšlehaný sníh.

Suroviny na makronky

Na makronky budete potřebovat:

  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g bílků
  • 50 g krupicového cukru
  • libovolné potravinářské barvivo 

Mandle si můžete semlít sami v blenderu, nicméně pro přípravu bude nejspíš vhodnější odtučněná mandlová mouka, kterou seženete v racio výživě. Před zamícháním do sněhu si ji ještě prosijte spolu s moučkovým cukrem, aby se netvořily hrudky. Makronky budou pevnější a úhlednější.

Jak vyrobit makronky

Smíchejte mleté mandle s moučkovým cukrem. Vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do pěny, přidejte barvivo a došlehejte sníh. Měl by tvořit špičky, ale nesmí být příliš tuhý. Na makronky jsou lepší starší bílky, nemají v sobě tolik tekutiny. Před šleháním je nechte pár hodin při pokojové teplotě, budou se lépe šlehat. Pro lepší našlehání přidejte do bílků špetku soli a zvolte nižší otáčky. Mandle s cukrem vmíchejte do sněhu pomocí stěrky. Výsledné těsto nesmí být příliš řídké, aby se na plechu neroztékalo. 

Na plech si dejte podložku na makronky nebo si na pečící papír nakreslete stejně velká kolečka. Cukrářským sáčkem na ni naneste jednotlivé makronky. Potom plechem 2 – 3x klepněte o stůl, aby unikly vzduchové bublinky a makronky během pečení nepopraskaly. Makronky nechte asi půl hodiny schnout na vzduchu, potom je dejte do trouby vyhřáté na 150° C a pečte 10 až 12 minut. Než je z plechu budete sundavat, nechte je pořádně vychladnout.

Hotové makronky slepujte po dvou libovolným krémem, který můžete obarvit do stejného odstínu. Velmi dobrý krém je z máslový (250 g másla a 100 g moučkového cukru), do něhož opatrně zašleháte 200 ml sektu.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.