Archiv rubriky: Recepty

Tvarůžková pomazánka: Recept na pochoutku 3x jinak

Dobrých není nikdy dost a proto je na čase rozšířit vaší kuchařku o nové netradiční recepty na pomazánky z olomouckých tvarůžků.

Olomoucké tvarůžky jsou známé především pro svou specifickou vůni a výraznou chuť. Tvarůžky, syrečky nebo také tvargle – pokud patříte mezi jejich milovníky, tak dnešní článek plný receptů pomazánek připravených z olomouckých tvarůžků bude věnován právě vám. Pomazánky tentokrát ocení i lidé, kteří se stravují zdravě nebo drží redukční dietu, protože syrečky mají velmi nízký obsah tuku a dodávají tělu plnohodnotné bílkoviny.

Recept na tvarůžkovou pomazánku

Suroviny

  • 40 ml mléka
  • jarní cibulka
  • 80 g olomoucké tvarůžky
  • 80 g odtučněný tvaroh

Postup

Olomoucké tvarůžky spolu s odtučněným tvarohem rozmačkáme, přilijeme mléko a počkáme dokud se nevsákne. Jarní cibulku nadrobno nakrájíme a vmícháme do připravené směsi. Necháme odležet v lednici do druhého dne.

Recept na pivní tvarůžkovou pomazánku

Suroviny

  • 80 g olomoucké tvarůžky
  • 50 g máslo
  • 60 ml pivo
  • 1 lžička mletá sladká paprika
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce plnotučná hořčice
  • 200 g tučný tvaroh
  • sůl
  • drcený kmín

Postup

Smícháme olomoucké tvarůžky s tvarohem, máslem, pivem a hořčicí. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme spolu s drceným kmínem, mletou sladkou papriku a solí. Necháme odležet v lednici do druhého dne.

Recept na tvarůžkovou pomazánku s vejci

Suroviny

  • 2 lžíce tatarská omáčka
  • 80 g olomoucké tvarůžky
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vejce natvrdo
  • 1 lžička plnotučná hořčice
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup

Nejprve si uvaříme vejce natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na drobno. Olomoucké tvarůžky rozmačkáme a smícháme s nakrájenými vejci. Přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Vmícháme tatarskou omáčku, hořčici, osolíme a opepříme. Necháme odležet v lednici do druhého dne.

Krtkův dort: Chutný kakaovo banánový dezert

Kdo by neznal krtkův dort. Hlavně u dětí je oblíbený především svým tvarem, a to díky horní kakaové vrstvě, která má připomínat krtinec. Vyzkoušejte ten nejlepší krtkův dort.

Samozřejmě se těší velké oblibě také u starších. Kakaový korpus, šlehačka a banán – to jsou hlavní ingredience lehkého a lahodného dortu, jímž opravdu nikoho neurazíte a za krátkou dobu si ho připravíte sami doma.

Připravte si nepečený dort s ovocem

Recept na krtkův dort

Suroviny na korpus

  • 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 160 g polohrubé mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 120 ml plnotučného mléka

Suroviny na náplň

  • 3 oloupané banány
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 smetafixy
  • 50 g moučkového cukru
  • ½ tabulky čokolády na vaření

Postup

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a začneme s přípravou korpusu. Vymažeme a vysypeme dortovou formu kokosem. Oddělíme si žloutky od bílků, ke žloutkům do mísy přidáme odvážený moučkový cukr a šleháme.
  2. Za stálého šlehání přidáme olej a rum. Poté prosejeme mouku, kterou smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
  3. Pomalu začneme vmíchávat do ušlehaných žloutků. Přilijeme mléko. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, který pak postupně a pomalu vmícháme do připravené směsi.
  4. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme v troubě cca po dobu 30 minut.
  5. Po upečení necháme korpus vychladnout. Poté si po obvodu, asi 2 cm od krajů, načrtneme kruh pomocí nože, a vnitřek kruhu vydlabeme až skoro ke dnu (dno se nesmí porušit).
  6. Vydlabané těsto dáme prozatím do mísy, nakonec z něho vytvoříme navrch dortu krtinec.
  7. Do mísy nalijeme smetanu ke šlehání, vsypeme smetafixy a vyšleháme pevnou šlehačku. Pozor, aby se šlehačka „nezdrcla“.
  8. Čokoládu na vaření si nastrouháme a přidáme společně s cukrem do šlehačky a smícháme.
  9. Banány rozkrojíme podélně a vložíme na dno korpusu. Následně vrstvíme šlehačku, tolik šlehačky, aby vznikl kopec.
  10. Navrch rozdrobíme vnitřek korpusu, který jsme vydlabali.

Nakládaná červená řepa: Jednoduchá příprava

Snad každý ví, že červená řepa je velice zdravá a pro organismus prospěšná. Řepa má detoxikační účinky, zlepšuje činnost mozku a má pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Obsahuje vitamín B a C, provitamín A – karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, zinek, kyselinu listovou, cenné stopové prvky cesium, rubidium a jiné další důležité nutrienty. Taková zelenina by neměla chybět v jídelníčku po celý rok nikomu z nás. 

Jako nejlepší uskladnění a příprava ke konzumaci se nabízí naložit si červenou řepu do sladkokyselého nálevu, abyste ji měli stále po ruce. Využít ji můžete místo salátu k obědu, případně na přípravu dalších skvělých jídel. Bohužel, někteří bojují se vzpomínkami na školní jídelnu a nakládané červené řepě se vyhýbají.

TIP: Jak grilovat zeleninu, aby neztratila svou chuť

Recept na nakládanou červenou řepu

Zkuste si s námi řepu připravit tak, aby byla opravdu chutná.

Suroviny na nálev

  • 1 l octa
  • 2 l vody
  • 12 g fenyklu
  • 12 g kmínu
  • 8 g anýzu
  • 45 dkg cukru krupice
  • 10 dkg soli
  • 8 kg červené řepy
  • zavařovací sklenice

Postup

  1. V první řadě si připravíte nálev. Veškeré ingredience na něj vařte v hrnci přibližně 5 minut a nechte odstát i s kořením, nejlépe do druhého dne, aby se uvolnily chutě koření. Peď přijde řada na řepu.
  2. Tu si umyjeme a dejte ji ve slupce vařit. Vaří se přibližně 40 až 60 minut, podle toho jak velkou řepu máte. Dejte si pozor aby zelenina nebyla rozvařená.
  3. Po uvaření řepu spaříte studenou vodou a oloupete. Krájet ji můžete na kostičky,plátky či hranolky, rozhodnutí je zcela na vás.
  4. Nakrájenou řepu rozdělte do připravených sklenic.
  5. Připravené sklenice zalijte nálevem, který nejprve přecedíte a tím ho zbavíte veškerého koření.
  6. Sklenice pořádně uzavřete a sterilizujte při teplotě 80 stupňů přibližně 20 minut.
  7. Po uplynutí doby sklenice vyndejte, otočte víčkem dolů, aby se nám ještě ztáhly a nechte vychladnout.

Extra čokoládové muffiny: Oblíbený recept s extra čokoládou


Variant receptů na muffiny je opravdu nespočetné množství. Základní recept je velmi prostý, ale dochutit si jej můžeme snad miliony způsoby. Ať už tím, že přidáme do těsta naše oblíbené sladké ingredience, oříšky, kousky ovoce či rozinky, nebo dokonce přidáním slaných ingrediencí, čímž vytvoříme z muffinů slaný dezert. Pro mě jsou největší pochoutkou ty čokoládové – ať už celé, či ty s čokoládovým posypem. A o recept na ně se s vámi moc ráda podělím.

Doporučujeme: Banánové muffiny

Recept na muffiny s kousky čokolády

Ingredience

  • 2 ks vejce
  • 125 g máslo – změklé
  • 250 g hladká mouka
  • 150 ml mléko
  • 100 g cukr krupice
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 1 ks čokoláda

Ingredience vystačí na naplnění 12 košíčků.

Postup přípravy

  1. Nejprve zapneme troubu na 180°C. Připravíme si misku, do které si vložíme všechny ingredience kromě čokolády, a všechny přísady smícháme.
  2. Čokoládu si nastrouháme a přisypeme do připraveného těsta (trochu si dáme stranou na později).
  3. Připravíme si košíčky na plech – já mám silikonové, ale bohatě postačí papírové nebo forma na muffiny.
  4. Košíčky neplníme celé – ponecháme asi tak 1 cm od okraje.
  5. Na závěr posypeme zbytkem čokoládových pilin, aby čepice muffinů byla pořádně čokoládová.
  6. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 až 25 minut.

Tip: Muffinové těsto je důležité nepřemíchat, nesnažte se jej vyšlehat do dokonalosti.

Jak na extra čokoládové muffiny?

Ingredience

  • 2  ks vejce
  • 220 g polohrubá mouka
  • 170 ml kefír
  • 130 ml olej
  • 100 g cukr krupice
  • 2  lžička prášek do pečiva
  • 100 g čokoláda na vaření
  • 2  lžíce kakao

Ingredience vystačí na naplnění 12 košíčků.

Předehřejeme si troubu na 180°C. V misce smícháme všechny ingredience kromě hořké čokolády. Hořkou čokoládu si nastrouháme a většinu přisypeme do připraveného těsta – zlehka vmícháme. Zbytek si dáme stranou na později.  Připravené košíčky naplníme těstem až 1 cm po okraj, posypeme zbytkem nastrouhané čokolády a vložíme do trouby. Doba pečení je 25 minut.

Rychlá hrnková bábovka – Bleskový recept který si zamilujete

V každé čerstvě upečené bábovce je kus nostalgie. Je vzpomínkou na nedělní odpoledne u babičky, svátečně prostřený stůl a křehký čajový servis. Je milým zastavením v hektickém běhu života. A přitom její příprava není nijak složitá.

Nejlepší rychlá bábovka, kterou si můžete udělat šlehanou, třenou nebo kynutou a jistě bude každá výborná. Současný trend ale dává přednost rychlé nekomplikované přípravě, proto se oblibě těší recepty na bábovky hrnkové.

Čokoládová bábovka s červeným vínem

Recept na rychlou bábovku

Hrnková rychlá bábovka nevyžaduje ani žádné vážení ani složitou přípravu. V podstatě jen všechny suroviny v míse smícháte a nalijete do formy vymazané máslem a vysypané jemnou strouhankou. 

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Postup

  1. Bábovka se peče v troubě vyhřáté na 200° C asi 45 minut. Samozřejmě záleží tvaru formy, pokud je vyšší, bude potřebovat ještě nějaký čas navíc.
  2. To, že je bábovka upečená, poznáte zapíchnutím špejle do nejhlubšího místa. Pokud ji vyndáte suchou je bábovka hotová.
  3. Nechte ji ve formě zchladnout a poté ji vyklopte na talíř. Před podáváním ji nezapomeňte poprášit cukrem.

Bábovka pokaždé jinak

Tento základní recept si můžete vylepšit tím, co doma najdete, a vytvořit si tak pokaždé jiný moučník. Do těsta můžete nastrouhat jablko a přidat trošku skořice, můžete do ní zamíchat kakao a perníkové koření, rozinky namočené v rumu a trochu strouhané citronové kůry, nebo jen zamíchat půl hrnku mletých ořechů a upéct si výbornou ořechovou bábovku. Ze základního těsta si můžete připravit i mramorovou bábovku, v takovém případě si rozdělíte těsto na poloviny a jednu obarvíte kakaem. Pak je střídavě vrstvíte do formy. Hotovou bábovku také můžete potřít rozpuštěnou čokoládou, citronovou, rumovou nebo třeba kávovou polevou. Úplně luxusní moučník pak vytvoříte, jestliže bábovku navrchu potřete slabou vrstvou máslového krému a potáhnete marcipánem.

Skvělá hrníčková bábovka

Co je raw strava, čím se vyznačuje a jaká jídla obsahuje

Raw strava (neboli syrová či živá strava) není až zase taková novinka, jak by se na první pohled zdálo. Už v roce 1897 představil myšlenku raw stravy doktor Maxmilián Bircher-Benner, známý také propagováním cereálních snídaní. Teprve v posledních letech ale má syrová potrava u nás masivnější propagaci.

Co je raw strava? Syrová strava je “živá”, protože si zachovává všechny výživové hodnoty. Ty se tepelným zpracováním ztrácí, navíc se mění jejich struktura a podle zastánců raw stravy uvařené jídlo stává pro naše tělo neznámou látkou, proti níž bojuje stejně, jako když nás napadne nemoc.

Připravte si doma zdravé palačinky

Princip raw stravy

Raw strava je takové jídlo, které nebylo tepelně opracované, jeho zahřátí může být maximálně na 42 °C. Při vyšší teplotě ztrácí své původní vlastnosti – nutriční i strukturální. Příznivci raw food nejčastěji konzumují potraviny rostlinné, v přirozeném stavu nebo zpracované v sušičce, kde se dají potraviny zahřát na požadovanou teplotu (například se suší pláty drti, která zbyde po odšťavňování ovoce a zeleniny.

Někteří raw konzumenti připouštějí i konzumaci živočišných produktů, ale pouze v přirozeném stavu, tedy syrové maso, syrová vejce, nepasterizované mléko a podobně.

Připravte zdravé cuketové placky

Jak se připravují raw jídla

Potraviny při přípravě raw food se upravují sušením, klíčením, mixováním, drcením či odšťavňováním, případně je možná tepelná úprava do 42 °C. Potraviny se také mohou zmrazovat a tak je dlouhodobě uchovat.

Některé suroviny, byť jsou rostlinné a syrové, nejsou v raw stravě považovány za živé, ale dají se “oživit” klíčením. K těmto potravinám patří například obiloviny, luštěniny, semínka a ořechy. Stačí je nechat 24 hodin namočená ve vodě a můžou se v klidu konzumovat.

Jestli se chcete pustit do přípravy raw jídla, vašimi základními kuchyňskými pomocníky se stanou odšťavňovač, sušička ovoce, mixér (nejlépe tyčový), mlýnek a ponorný teploměr.

Jak grilovat zeleninu, aby neztratila svou chuť

Grilovaná zelenina je výtečnou přílohou k masu nejen grilovanému, ale i pečenému či dušenému. Ovšem jíst se dá i samostatně jako hlavní chod. K nejoblíbenějším typům zeleniny ke grilování patří paprika, cuketa, rajčata, lilek, petržel, celer, pórek, patison, houby, kedlubna, kukuřice, brambory, cibule, fazolové i hráškové lusky, chřest, červená řepa. 

Každou zeleninu je potřeba předem důkladně umýt, očistit a připravit. Velmi záleží na způsobu přípravy. Možné je grilovat na venkovním grilu, v troubě, nebo v konvektomatu. Budeme-li zeleninu grilovat přímo na roštu, je vhodné předem jej potřít olejem, aby se zelenina nepřichytila.

TIP: Jak skladovat ovoce a zeleninu

Jak dlouho zeleninu grilovat?

Výborné je i použití alobalu nebo tácků určených ke grilování. Podle druhu zeleniny se odvíjí i doba grilování, což je většinou od 5 do 12 minut, záleží rovněž na tom, jak moc je gril rozžhavený.

Výjimku tvoří snad brambory, které vyžadují o něco málo delší dobu v závislosti na tom, zda je grilujete vcelku – 50 minut nebo nakrájené na plátky – doba bude kratší.

Některou zeleninu je možné předem první povařit – zkrátí se doba grilování na 15 až 30 minut. Grilování zbytečně neprotahujeme, abychom nezničili veškeré vitamíny obsažené v zelenině.

Jak zeleninu ochutit?

Zeleninu lze grilovat jen tak bez marinování nebo ochucenou bylinkami, kořením i různými typy marinád. Ty se buď dají koupit hotové, nebo je lehce připravíte doma z oleje, česneku, sušených i čerstvých bylinek, citronové šťávy, kečupu, hořčice, octu apod. Mimo klasického slunečnicového oleje lze použít olivový, ořechový, hořčičný a další, které vytvoří zajímavé chuťové kombinace.

Co se koření týká, nejčastěji jsou použity: hrubozrnná sůl, pepř, česnek, šalvěj, kmín, rozmarýn, majoránka, směs provensálského či italského koření. Na talíři lze zeleninu dochutit ještě drcenými ořechy či semínky.

Zeleninové ražniči

Zeleninu lze grilovat samostatně nebo smíchaných několik druhů zeleniny a nakrájených na menší kousky naráz. Fantazii se meze nekladou. Výtečně chutná i alobalová směs, kdy klademe jeden druh zeleniny, poté další a další. Ve finále alobal propícháme, aby z něj vyšla pára a teprve potom jej na talíři odbalíme. Neméně oblíbené je i zeleninové ražniči, kdy jednotlivé kousky napichujeme na špejli. Následně osolíme, okořeníme, pokapeme olejem, kečupem a hořčicí. Na zeleninové ražniči lze použít: cuketa, rajče, paprika, cibule, houby.

Jak na pečený hermelín v troubě?

Taky patříte k těm, kdo jako první z grilu berou rozpečený hermelín? A kdo se celou zimu těší na to, až s prvními teplými dny zase rozpálí gril a ugriluje si svůj oblíbený sýr? Tak nečekejte do jara a připravte si hermelín pečený v troubě.

Recept na hermelín v troubě

V troubě se hermelín peče zabalený v alobale stejně, jako když ho grilujete. Takže si ustřihněte čtverec alobalu dost velký, abyste si sýr mohli zabalit (klidně ho zabalte do dvou vrstev, stejně se krásně rozpeče). Než sýr zabalíte, přidejte k němu všechna ochucovadla, s nimiž ho budete péct – koření, bylinky, zeleninu i slaninu nebo šunku. To už záleží jen na vaší chuti a kreativitě.

Připravený hermelín si dáte na plech a pečete v troubě vyhřáté na 180° C asi deset minut. V půlce pečení sýr klidně obraťte, pokud máte i vrchní ohřev, není to úplně nutné.

TIP: Sýrová roláda z plátkového sýra

Oblíbené varianty pečeného hermelínu

Většinou bohatě postačí obalit si sýr ve směsi grilovacího koření, které máte rádi. Třeba v té, co je přímo na grilované sýry. Zvlášť, když použijete už ochucený camembert (s e zeleným pepřem, s chilli, apod) není už nutné ni přidávat. Jestli ale chcete zkusit něco nového, zkuste:

  • hermelín s cibulí a slaninou – cibuli nakrájíte na půlkolečka, část pokladete na alobal, přidáte plátky anglické slaniny, okořeněný hermelín, opět slaninu  končíte cibulí.
  • hermelín se šunkou – sýr zabalíte do většího plátku šunky (nebo do dvou menších) a dáte péct.
  • hermelín a paprikou a cibulí – polovinu nakrájené cibule a papriky (nejlépe masité červené, ale může být i jiná) dejte na alobal, položte sýr a zasypte zbytkem zeleniny.
  • hermelín s ovocným přelivem – sýr upečete klasicky jen s kořením, podávat ho ale budete se zavařeninou. Nejčastěji se podávají brusinky, ale mohou to být jahody, borůvky, rybíz, prostě cokoliv, co vám chutná. Luxusní pečený hermelín je s přelivem připraveným z čerstvých fíků nakrájených a smíchaných s trochou medu.

Špenátové gnocchi: Zdravá těstovinová pochoutka

Asi znáte bramborové gnocchi, které jsou běžně k dostání ve většině supermarketů. Dají se kombinovat se smetanovo-sýrovou omáčkou, kuřecím masem, můžete si je dár i s rajčatovou omáčkou, se slaninou, prostě na mnoho způsobů.

Možná jste je zkusili i se špenátem a dalšími ingrediencemi, ale zkusili jste si udělat přímo špenátové gnocchi?

Připravte si chutné těstoviny, jde to i bez masa

Připravit si “ňoki” na zeleno se špenátem, není nic složitého, chce to jen čerstvý nebo mražený špenát a ostatní ingredience na těsto. To nejjednodušší připravíte smícháním rozmrženého špenátového protlaku s cca 500 g polohrubé mouky, 1 – 2 vejci a se solí. Z vzniklého těsta odkrajujete nočky do hrnce s vařící se osolenou vodou. Vybrala jsem si pro vás ale trochu zajímavější recept na špenátové gnocchi, s tvarohem.

Recept na tvarohový cheesecake

Recept na špenátové gnocchi s ricotou

Připravit si “ňoki” na zeleno se špenátem, není nic složitého, chce to jen čerstvý nebo mražený špenát a ostatní ingredience na těsto.

Suroviny

  • 200 g čerstvého nebo mraženého špenátu (listy, nikoli protlak)
  • 125 g ricoty (nebo tučného měkkého tvarohu)
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • cca 80 g hladké mouky
  • sůl

Postup

  1. Listy špenátu spařte horkou vodou a nasekejte je na drobno. Dejte je do mísy, přidejte tvaroh, mouku, vejce, prolisovaný nebo podrcený česnek, osolte a spojte vše do tužšího těsta.
  2. Z těsta si připravte noky (jako kuličky velikosti vlašského ořechu nebo ve tvaru podlouhlých šištiček) a nechte je asi půl hodiny v lednici odpočinout.
  3. Potom si dejte vařit vodu ve větším hrnci, osolte ji a v ní noky uvařte. Že jsou hotové, zjistíte, že vyplavou na hladinu.
  4. Potom je ještě minutku povařte a děrovanou naběračkou vyndejte.
  5. Podávat je můžete různě. výborné jsou jen posypané parmazánem a s kapkou olivového oleje, kdy vynikne jejich jemně tvarohová chuť.
  6. Podávat je můžete se smetanovo-sýrovou omáčkou, případně i s kousky kuřecího prsa.
  7. Nebo si je naservírujte posypané osmaženou slaninou a promíchané se žloutky “a la carbonara” a miskou salátu z rukoly a balsamica.

Polenta: Jak ji správně připravit a využít v kuchyni?

Italové polentu milují. Je to jejich kulinářské zlato a dokáže jim plně nahradit jakékoliv pečivo. Dokážou z ní udělat pizzu, dát ji do koláčů, připravují z ní knedlíčky či podávají jako přílohu k masu. Polentu si dělají i na sladko.

Polenta je hustá kaše z kukuřičné mouky, která se dá jíst samotná nebo z ní můžete udělat další pokrm. Dřív se vařila i polenta pohanková i jiná, dnes je ale nejrozšířenější právě kukuřičná. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, takže ji mohou jíst i lidé s celiakií. Navíc obsahuje množství vlákniny, bílkovin, vitamíny skupiny B a mnoho minerálů, např. železo, selen, zinek, hořčík atd. Její přínos pro lidský organismus je jasný.

TIP: Začnete ráno se zdravou ovesnou kaší

Jak uvařit polentu

Základní surovinou na přípravu polenty je kukuřičná mouka. Podle toho, na co polentu vaříte, se bude lišit poměr, v jakém ji smícháte s vodou. Jestliže ji chcete jíst jako kaši, smícháte mouku s vodou nebo mlékem v poměru 1 : 10, tedy 100 gramů mouky na litr tekutiny.

Postup:

Do hrnce nalijeme vodu nebo mléko (může být půl na půl), osolíme a přivedeme k varu. Přisypeme kukuřičnou mouku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

Jestliže chcete polentu dál zpracovávat, například na přípravu knedlíků nebo ji grilovat a podávat jako přílohu k masu, je třeba uvařit kaši mnohem tužší. Pro tento způsob využití smíchejte polentu s vodou v poměru 1 : 6. Vaříte stejným způsobem.

Jak využít polentu v kuchyni

Polentovou kaši buď necháte vychladnout a potom krájíte na plátky jako přílohu (můžete ji grilovat), nebo z ní vytvoříte knedlíky, které ještě dovaříte na páře, případně ji nalijete ještě horkou do dortové formy, přidáte další ingredience a upečete z ní korpus na koláč nebo dort.

Využití polenty je opravdu mnoho a receptů na dobroty z ní je ještě víc. A protože je rozšířená nejen v Itálii, ale i na Balkáně, můžete ji například ochutnat v Rumunsku jako mamaligu, v Bulharsku jako kačamak a podobně. Například právě bulharská varianta – zapečená se škvarečky sádla a s balkánským sýrem – stojí za ochutnání.