Připravte si doma rýžový nákyp. Zaručeně vám bude chutnat

Jestli při vyřčení slov rýžový nákyp vzpomenete na školní jídelnu, kde vám obvykle na talíři buď přistálo dusivé cosi, co se dalo sníst jen přelité šťávou z kompotu, nebo naopak hromádka rýžové kaše ozdobená 1 – 2 švestkami, asi neuvěříte. Ve skutečnosti je ale rýžový nákyp opravdová lahůdka, kterou můžete podat jako lehký odpolední dezert i jako samostatné jídlo, třeba jako oběd dětem. Pochutnají si ale i dospělí, uvidíte.

Aby byl rýžový nákyp opravdu chutný, je třeba dodržet postup přípravy a nešetřit na mléku a vejcích. Jen díky nim bude nadýchaný a přitom vláčný a jemný. a protože mám na rýžový nákyp osvědčený rodinný recept, podělím se dnes s vámi právě o něj.

Sváteční dvoubarevný rýžový nákyp

Základem každého rýžového nákypu je rýžová kaše. Tu uvaříte snadno (i v tlakovém hrnci) z kulatozrnné rýže a mléka (na litr mléka cca 2 hrnky rýže). Uvařenou kaši zjemníte 120 g másla a necháte úplně vystydnout.

Zatím si připravíte vše ostatní:

  • 1 meruňkový kompot
  • 6 – 8 vajec (podle velikosti i podle chuti)
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 – 3 lžíce kakaa
  • ½ hrnku sekaných vlašských ořechů
  • hrst rozinek

Oddělíte si žloutky od bílků. Do žloutků přidáte polovinu moučkového cukru a celý vanilkový cukr. Šlehačem mícháte tak dlouho, dokud žloutky nezbělají a nenabydou. Do připravené žloutkové smesi přidáte rýži a promícháte. Z bílků, druhé poloviny cukru a špetky soli vyšleháte tuhý sníh. Polovinu sněhu lehce mícháte do rýže, zbytek si zatím odložíte stranou. 

V této chvíli rozdělíte rýžovou směs na dvě poloviny – do jedné přidáte rozinky do druhé kakao a ořechy. Nádobu na nákyp (zapékací mísa, pekáč, apod.) si vymažete máslem a vrstvíte:

  1. kakaová rýžová směs
  2. okapané kompotované meruňky
  3. světlá rýžová hmota
  4. Sníh z bílků, který při pečení vytvoří zlatavou kůrku (můžete vynechat a všechen sníh zamíchat do rýže)

Nákyp pečte nejlépe v páře nebo ve vodní lázni po dobu cca 50 – 60 minut při teplotě přibližně 170 °C.

Diskuze je uzavřena.