Archiv rubriky: Bydlení

Jak grilovat zeleninu, aby neztratila svou chuť

Grilovaná zelenina je výtečnou přílohou k masu nejen grilovanému, ale i pečenému či dušenému. Ovšem jíst se dá i samostatně jako hlavní chod. K nejoblíbenějším typům zeleniny ke grilování patří paprika, cuketa, rajčata, lilek, petržel, celer, pórek, patison, houby, kedlubna, kukuřice, brambory, cibule, fazolové i hráškové lusky, chřest, červená řepa. 

Každou zeleninu je potřeba předem důkladně umýt, očistit a připravit. Velmi záleží na způsobu přípravy. Možné je grilovat na venkovním grilu, v troubě, nebo v konvektomatu. Budeme-li zeleninu grilovat přímo na roštu, je vhodné předem jej potřít olejem, aby se zelenina nepřichytila.

TIP: Jak skladovat ovoce a zeleninu

Jak dlouho zeleninu grilovat?

Výborné je i použití alobalu nebo tácků určených ke grilování. Podle druhu zeleniny se odvíjí i doba grilování, což je většinou od 5 do 12 minut, záleží rovněž na tom, jak moc je gril rozžhavený.

Výjimku tvoří snad brambory, které vyžadují o něco málo delší dobu v závislosti na tom, zda je grilujete vcelku – 50 minut nebo nakrájené na plátky – doba bude kratší.

Některou zeleninu je možné předem první povařit – zkrátí se doba grilování na 15 až 30 minut. Grilování zbytečně neprotahujeme, abychom nezničili veškeré vitamíny obsažené v zelenině.

Jak zeleninu ochutit?

Zeleninu lze grilovat jen tak bez marinování nebo ochucenou bylinkami, kořením i různými typy marinád. Ty se buď dají koupit hotové, nebo je lehce připravíte doma z oleje, česneku, sušených i čerstvých bylinek, citronové šťávy, kečupu, hořčice, octu apod. Mimo klasického slunečnicového oleje lze použít olivový, ořechový, hořčičný a další, které vytvoří zajímavé chuťové kombinace.

Co se koření týká, nejčastěji jsou použity: hrubozrnná sůl, pepř, česnek, šalvěj, kmín, rozmarýn, majoránka, směs provensálského či italského koření. Na talíři lze zeleninu dochutit ještě drcenými ořechy či semínky.

Zeleninové ražniči

Zeleninu lze grilovat samostatně nebo smíchaných několik druhů zeleniny a nakrájených na menší kousky naráz. Fantazii se meze nekladou. Výtečně chutná i alobalová směs, kdy klademe jeden druh zeleniny, poté další a další. Ve finále alobal propícháme, aby z něj vyšla pára a teprve potom jej na talíři odbalíme. Neméně oblíbené je i zeleninové ražniči, kdy jednotlivé kousky napichujeme na špejli. Následně osolíme, okořeníme, pokapeme olejem, kečupem a hořčicí. Na zeleninové ražniči lze použít: cuketa, rajče, paprika, cibule, houby.

Jak pěstovat lilie

Lilie jsou květinou králů a bez nadsázky také královny mezi květinami. Jsou elegantní, vznešené, s květy na hrdě vztyčeném nerozvětveném stonku. Pravá lilie královská má barvu bílou, k dostání jsou ovšem různé odrůdy v mnoha barevných provedeních, dokonce i černá lilie. 

Pěstovat lilie není nic moc náročného a pokud nemáte vlastní zahradu, můžete je zkusit vypěstovat v květináči. Lilie mají poměrně velký rozsah velikostí: dorůstají až do 2,5 m výšky, ale existují i drobnější varianty kolem 40 cm. Ty se hodí do skalek i do nádob. Nádherné květy lilií vás budou těšit od června až do listopadu, stačí, když jim věnujete trochu péče.

Pěstování lilií – jak na to

Cibulky lilií vysazujeme do dobře propustného substrátu, ideálně promíchaným s trochou písku. Jestliže máte na zahradě těžší jílovitou půdu, je vhodně promíchat vrchní část do hloubky asi 30 cm s humusem (kompostem) a tím ji dobře provzdušnit. Stanoviště hledejte liliím na slunné straně, případně mírně zastíněné. V závislosti na velikosti cibulek je vysazujte ve sponu asi 20 x 20 cm, do hloubky 10 – 15 cm. Lilie se dá pěstovat také jako solitér, zvlášť vyšší druhy.

Zásadním předpokladem pro úspěšné pěstování lilií, je poměrně vlhká půda. Na druhou stranu je nutné vyvarovat se dlouhodobého přemokření, aby cibulky neuhnívaly. Během vegetačního období je dobré přihrnout k lilii trochu rašeliny, aby si půda zachovala vlhkost. Během léta lilie potřebují dostatečnou zálivku.

Zazimování lilií

Lilie dobře snáší naši mírnou zimu, proto s cibulkami nemusíte hýbat. Orientální odrůdy lilií ale raději vyryjte a uchovejte ve sklepě či v kůlně, kde je sucho a nemrzne, nebo je alespoň přihrňte mulčem. Ideální podmínky pro přezimování jsou pod sněhovou pokrývkou, která jim zároveň dodá potřebnou vláhu. 

Cibulky lilií by se měly po 2 – 3 letech přesazovat, takže vyrytím z půdy nic nezkazíte. Pokud je pěstujete v květináči, přeneste ji po ukončení vegetační doby do chladné místnosti a omezte zálivku.

Jak často prát a měnit ručníky? Zatněte bakteriím tipec!

Ručníky jsou živnou půdou pro bakterie a plísně. Pokud chcete mít jistotu, že k osobní hygieně používáte nejen krásně voňavé, ale i hygienicky nezávadné ručníky, pravidelně je měňte a perte. Poradíme jak na to a také přidáme pár tipů, jak praním vrátit ručníkům měkkost.

Základem je koupit kvalitní produkty, které vydrží časté praní a zároveň si uchovají příjemnou a měkoučkou strukturu. Nikdo se přece nechce utírat do ručníku, který je tvrdý a drsný. Při výběru ručníku se proto zaměřte nejen na správnou velikost, ale i na materiál. Oblíbené jsou zejména froté ručníky, které nabízí ideální poměr mezi kvalitou a cenou.

Jak často měnit ručníky

  • Ručník, který používáte po sprše nebo koupání ve vaně a utíráte si do něj pouze tělo, by se měl měnit jednou za tři dny.

  • Ručník na ruce rovněž stačí měnit jednou za tři dny.

  • Ručník na ranní hygienu, do kterého si utíráte obličej, by se měl měnit obden.

  • Ručník, kterým utíráte dětskou pokožku, měňte v ideálním případě každý den nebo minimálně obden.

Čekat, až ručník začne zapáchat, není ten správný ukazatel. Při utírání totiž v látce zůstávají částečky odumřelé kůže a buněk. Kvůli tomu se v osušce brzy začnou množit již zmiňované škodlivé bakterie a plísně. To ohrožuje zejména děti a citlivé osoby.

Jak se perou ručníky

Perte ručníky podle následujícího návodu a udrží si nejen příjemnou nadýchanou strukturu, ale i savost. Jak na to?

  1. Abyste zničili opravdu všechny bakterie, je potřeba prát alespoň na 60 °C. To je důležité zejména pokud máte doma malé děti, alergika nebo nemocného.

  2. Na běžné praní však stačí teplota 40 °C.

  3. Froté ručníkům teploty vyšší než 60 °C neprospívají, bavlna je o něco odolnější. Maximální teplotu proto určete podle pokynů výrobce, které najdete na štítku.

  4. Pokud trpíte na plísňová onemocnění, doporučuje se prát na 90 °C. Pořiďte si proto ručník z odolnějšího materiálu.

Ručníky doporučujeme prát pomocí tekutého pracího gelu. S dávkováním to nepřehánějte. Méně je totiž lépe. V opačném případě se bude čistící prostředek v látce usazovat a ručníky začnou tuhnout. Proč jsou prací gely lepší než prášek? Mají totiž lepší rozpustnost. Protože není nic horšího než vypraný ručník, na kterém zůstanou zrníčka prášku. Nejen, že je to nepříjemné, ale tato rezidua mohou způsobit i alergické reakce.

Nezapomeňte ručníky rozdělit podle barev. Jinak hrozí, že tmavé obarví ty světlé. Do bubnu nepřidávejte jiné oblečení, protože by se na něj mohly nachytat chlupy z ručníků. A naopak zipy by zase mohly poškodit jejich látku. Při praní nepoužívejte aviváž. Ručníky sice hezky ovoní, ale látky v ní obsažené ničí jejich savost.

Jakmile ručníky vyperete, zapněte pračku ještě jednou na máchání a ždímání. Zbaví se tak i posledních zbytků pracího prášku. Díky tomuto kroku si zachovají měkkost. Tento trik pomůže i u starších ručníků, které jsou tvrdé a vy je chcete změkčit.

Ručníky vyperte hned po nákupu

Ručníky poprvé vyperte ještě předtím, než je začnete používat. Obsahují totiž změkčovadla, která poškozují jejich savost. Navíc obsahují chemikálie, které mohou dráždit. Stačí je vyprat alespoň na 40 °C. Tato teplota se postará o to, že se z látky vymyje vše, co tam nemá být. Lepší je proces opakovat, klidně i třikrát, pokud chcete být důslední.

Jak změkčit škrábavé a tuhé ručníky

  • Ocet: Před každým praním nalijte do dávkovače společně s pracím prostředkem také šálek octa.

  • Ocet a jedlá soda: Dalším způsobem je na každý cyklus k pracímu gelu přidat 150 ml octa a 75 g jedlé sody. Ručníky se tím nejen změkčí, ale zároveň budou úžasně čisté.

Nezapomeňte na správné sušení

Ručníky byste neměli dávat do sušičky, ani je sušit u topení nebo na slunci. Vysoké teploty mohou poškodit vlákna látky. Raději je pověste na stinné místo, kde proudí vzduch, který je pěkně prosuší. Pozor, aby uschly opravdu dokonale. Jinak začnou nepříjemně zapáchat.

Zdroj obrázku: Andrey_Popov / Shutterstock.com

5 věcí, na které nesmíte nezapomenout při zařizování kuchyně

Při zařizování kuchyně se dělá snad nejvíc chyb. Snažíme se kopírovat trendy, i když na to nemáme dost prostoru a často ani peněz. Místo stylové kuchyně, kde se nám bude dobře vařit i jíst, tak máme nepraktickou napodobeninu katalogových kuchyní, kde není dostatečný úložný prostor ani místo pro jídelní stůl.

Ať už stavíte nový dům nebo rekonstruujete byt, pokud jde o kuchyň, věnujte jí dostatečný prostor. Jestliže jste limitovaní plochou (například ve starším panelovém domě, kde jsou kuchyně opravdu malé), buďte při zařizování kreativní a maximálně využijte každý koutek.

Na co pamatovat při zařizování kuchyně

Vaše kuchyň by měla být zařízena účelně, ale dostatečně pohodlně, abys se vám vaření nestalo noční můrou. Co všechno byste si měli promyslet předtím, než definitivně vyberete zařízení do kuchyně?

1. Rozdělení na zóny

V každé kuchyni jsou zóny, které jsou určeny pro konkrétní činnost. Ty by na sebe měly logicky navazovat přesně tak, v jakém pořadí je využíváte. V praxi to znamená, že začínáte zónou mytí, přes přípravnou k zóně, kde se vaří. Poslední zónu je ukládací, tedy místo, kde uchováváte potraviny čerstvé, trvanlivé i uvařené. 

2. Chytrý trojúhelník

Jednotlivé zóny by na sebe měly navazovat, to ale neznamená, že by měly být v jedné linii. Mnohem chytřejší je situovat zóny do trojúhelníku, tak se v kuchyni tolik nenachodíte. Docílíte toho nejen linkou do písmene “L”, ale i do “U” či s kuchyňským ostrůvkem.

3. Dostatečné úložné prostory

V kuchyni potřebujete uložit základní zásoby, ale také nádobí a kuchyňské spotřebiče. I do malé kuchyně se vám musí vejít alespoň minimální základ, proto využijte opravdu každý centimetr. Kde nemáte dost podlahové plochy, zkuste řešit úložné prostory vertikálně, tedy do výšky.

4. Budiž světlo

Spousta kuchyní je situována tak nešťastně, že si při práci stíníte vlastním tělem. proto myslete na to, abyste měli pracovní plochu i další zóny v kuchyni dostatečně osvětlené.

5. Nedávejte sporák do rohu

Situovat varnou plochu do rohu ke stěně je velmi nepraktické. Při vaření potřebujete mít z obou stran alespoň 40 cm odkládací plochy. Jestliže si pořizujete sporák, nestavte hoani ke dveřím, které se otevírají do kuchyně.

Chcete, aby vám kytice vydržela co nejdéle čerstvá? Vyzkoušejte tyto tipy.

Ženy velmi rády dostávají kytice řezaných květin. Potíž je ale v tom, že květina ve váze rychle uvadne. Je pravda, že některé druhy vydrží ve váze déle, ale nesmrtelné jsou jen slaměnky. Přitom se životnost čerstvých květin dá prodloužit, často až překvapivě.

Květiny ve váze zútulní každý interiér. I proto jsou tak oblíbené, že si je mnoho žen kupuje samo, než by měly vázy prázdné. Větší výhodu mají ty, které si mohou kytičku nařezat na zahrádce nebo natrhat na louce. V každém případě si s našimi tipy můžete radost z jejich krásy a vůně o několik dní prodloužit.

10 tipů, jak udržet řezané květiny déle čerstvé

Aby květiny vydržely déle čerstvé a krásné, potřebují naši péči. Začneme u stonku.

  1. Seřízněte květinám stonek na šikmo. Tím se zvětší plocha, kterou nasávají vodu a živiny.
  2. Dřevnaté stonky na konci rozdrťte v délce asi 3 cm.
  3. Stonky upravujte pod tekoucí vodou, aby se do stonků nedostal vzduch.
  4. Stonky květinám seřezávejte pravidelně, nejdéle obden. po delší době začnou uhnívat a “kazit” vodu.

Květiny potřebují vodu. každá květina jí ale potřebuje různé množství.

  1. Růže a hortenzie mají rády vodu až do poloviny stonků, tulipány, chryzantémy, gerbery zas pouze do jedné třetiny. Ostatním rostlinkám můžete poskytnout vodu až do dvou třetin stonku.
  2. Do vázy napusťte vlažnou čerstvou vodu. Vyměňujte ji každý den a pokaždé dbejte na to, aby byla vlažná. Tulipánům stačí vodu dolévat, měnit ji nemusíte.
  3. Ve vodě nenechávejte opravdu jen stonek, list z něj odstraňte. Rychle uhnívají.
  4. Jestliže přidáváte květinám do vody výživu, vyměňujte jim ji méně často. Stačí po 2 – 3 dnech.

Květinám vyhovuje chladnější prostředí.

  1. Nestavte vázu s květinami na přímé slunce, do blízkosti topných těles, ale ani do průvanu.
  2. Nestavte vázu ani poblíž mísy s ovocem. Přestože oboje spolu tvoří kouzelné zátiší, etylen, který ovoce vylučuje, urychluje proces vadnutí květin.

Květy s nejvýraznější vůní. Jaké to jsou?

Až opojné vůně můžeme cítit na svých zahradách, ale i v parcích od jara do pozdního podzimu. Vůni vydávají všechny květy, některé ovšem voní velmi slabě a jiné nejsou úplně příjemné. I tak těch výrazně a krásně vonících květů zbývá ještě dost. Které vyhrávají v oblibě a pěstujeme je nejčastěji?

Nejkrásnější vůně našich zahrad se dají pomyslně rozdělit na vůně květin a vůně dřevin, především keřů. Ty totiž voní nejintenzivněji a díky bohatství květů není možné je necítit. Jaké nejvýraznější vůně můžete kolem sebe cítit v naší zemi?

Nejkrásnější vůně jara

Hyacint. Mezi prvními posly jara, jejichž vůně je opravdu nádherná, jsou hyacinty. jestliže nemáte zahradu, klidně si tuto cibulovinu vysaďte do květináčů. Vybírat můžete z různých barev: bílé, žluté růžové či modré.

Šeřík. Začátkem května můžete na zahradě nebo na procházce městem cítit opojnou vůni šeříku. Pozor jen, pokud si ho nařežete domů do vázy – jeho vůně vám může přivodit bolest hlavy, pokud máte vázu příliš blízko.

Frézie. Hrají mnoha barvami a jejich vůně je nádherná. Stačí jediná rostlinka v kytici jiných květů a budete si chtít stále přivonět. Jestli máte rádi vůni frézií, zkuste si ji vysadit do truhlíků na balkon.

Jasmín. Na přelomu jara a léta je vůně jasmínu nejintenzivnější vůní široko daleko. Tato rychle rostoucí liána s nádhernými bílými květy je považována za jednu z nejkrásnějších vůní vůbec. U nás se občas za jasmín nesprávně považuje pustoryl, jehož vůně je také velmi krásná.

Léto je plné vůní

Vybírat nejvýraznější vůně léta je nesplnitelný úkol. Kvetou růže, pivoňky, hledíky a levandule. A samozřejmě spousta dalších květin a keřů. Které tedy zmínit zvlášť?

Lípa. K začátku léta patří v našich zemích k těm nejkrásnějším sladká vůně lipového květu. Lípa nejen že krásně voní, její květy jsou léčivé a vaří se z nich výborný čaj. Až vám někde lípa zavoní, natrhejte si trochu květů pro zimní období.

Lilie. Mezi květiny s nádhernou vůní, které nám dělají radost po celé léto, patří rozhodně i lilie, především lilie královská. Kdo je pěstuje na zahrádce, jistě potvrdí, že její vůně je opravdu podmanivá.

Matrace podle tvrdosti. Jak vybrat správnou matraci s ohledem na vaše zdraví

V posteli trávíme téměř třetinu dne, tedy v podstatě třetinu života. Abychom se v ní cítili pohodlně, dobře se vyspali a ráno nás nebolela záda, potřebujeme správně tvrdou matraci. 

Tvrdost neboli tuhost matrace se označuje čísly a rovnou si řekneme, že ty nejměkčí jsou příliš měkké na to, abychom se na nich vyspali dobře a zdravě. Dají se použít při občasném přespání na chatě, ale pro dlouhodobé použití nejsou vhodné. Jak si tedy vybrat tu správnou matraci pro sebe? 

Nejoblíbenější jsou středně tvrdé matrace

Matrace se střední tuhostí jsou nejčastěji vyhledávané, protože dostatečně podporují vaši páteř ve všech polohách, v nichž spíte – na břiše, na boku, i když se během noci často převalujete. Přitom jsou dost měkké, aby byly pohodlné.

Tvrdé matrace, preferují nejvíc lidé, kteří jsou zvyklí spát na zádech a vyžadují dokonalou oporu páteře. Díky zónování matraci ani u tvrdých matrací nedochází k otlakům. Tvrdší matraci by si měli také pořídit lidé s nadváhou. Měkká matrace by jim nedokázala zajistit odpovídající oporu. 

Partnerské matrace vyhoví každému 

Máte s partnerem rozdílné názory pokud jde o tvrdost matrací? Vyřešíte to oboustrannými partnerskými matracemi, u nichž má každá strana jinou tuhost. Stačí si je jen otočit tou stranou, která vám vyhovuje, a spíte, jak potřebujete. Každý z vás bude mít matraci tak tvrdou, jak ji s ohledem na své zdraví a způsob spánku potřebuje. Nemusíte se trápit na příliš tuhé nebo příliš měkké matraci jen kvůli ohledům vůči partnerovi. 

Příliš tvrdou matraci vylepší topper

Koupili jste si novou matraci a po čase jste zjistili, že je pro vás tvrdá až moc? Zachrání vás topper, tedy krycí matrace, která je měkčí a zajistí vám pri spánku větší pohodlí. Díky tuhému podkladu zároveň budete mít dostatečnou oporu celého těla. A to je pro zdravý spánek opravdu nejdůležitější. 

Ratanový nábytek je stále v trendu. Kde ho využijete?

Líbí se vám nábytek z přírodního ratanu? Nebo z umělého? Ať ten nebo ten, ratanový nábytek je stále trendy. Své místo si najde nejen na zahradě nebo na terase, díky své lehkosti a variabilitě ho uplatníte opravdu všude.

Občas se dočtete, že si ratan získává stále větší oblibu, ale není to tak úplně přesné – on ji nikdy neztratil. Už od 16. století, kdy se v Evropě objevil poprvé, se usadil v domácnostech napříč kontinentem a dodnes je využíván. Nechte se inspirovat a zkuste si i vy vybrat nějaký stylový kousek nábytku z ratanu do vašeho bytu nebo na zahradu.

Umělý vs. přírodní ratan

Přírodní ratan jsou liány palmy Calamus rattan původem z Malajsie, Filipín a Singapuru. Liány dorůstají až 100m a po celé délce dosahují jednotného průměru, proto se velmi dobře hodí na pletení nábytku. Navíc je ratan opravdu velmi lehký, přitom pružný a pevný. Pokud je chráněný před vliv počasí, je odolný a vydrží dlouho i s minimální údržbou. Z toho důvodu je nábytek z přírodního ratanu vhodnější do interiéru.

Umělý ratan je v podstatě nezničitelný, i když máte nábytek z něj venku na balkoně, na terase či na zahradě. Nevadí mu žádné počasí, ani slunce, ani déšť, ani mráz. Přestože se vyrábí z polyetylenu, je od originálu téměř k nerozeznání. Díky tomu, že se umělý ratan vyrábí v různých barevných variantách a je finančně o dost dostupnější, je také rozšířenější, než zahradní nábytek z ratanu přírodního.

Stylový solitér i sedací souprava

Nábytek z přírodního ratanu se vyrábí ručně a v každý kousek je tak originál. To se odráží i na jeho ceně. Ale i jeden kousek dodá interiéru úplně jiný styl a atmosféru. A to nemluvíme o pohodlí, jež takové ratanové křeslo nabízí, ať už je to tradiční ušák, houpací křeslo, ležérní papasan nebo klubovky. Pokud si nemůžete pořídit celou sedací soupravu (často i se stolkem z ratanu, zkuste alespoň jedno pohodlné křeslo nebo závěsnou houpačku. Začít můžete také jen doplňky, například ratanovými boxy do polic, košem na prádlo a podobně. 

8 tipů, jak správně pečovat o hortenzie

Hortenzie jsou tradiční květiny našich zahrad. Pro krásu jejich velkých kulovitých květů jsou oblíbené už po staletí a na předzahrádkách, ale i v nádobách na terasách, balkonech či okenních parapetech mohou dělat radost i vám. Chce to jen o ně správně pečovat.

Z Asie se k nám hortenzie dostaly v 18. století. Jsou poměrně choulostivé, vyžadují kyselejší půdu, polostín, pravidelnou zálivku a výživu. Jen tak se budete moci těšit z jejích květů, a to od července dlouho do pozdního podzimu. Aby vaše hortenzie prospívaly, přinášíme vám k jejich pěstování několik osvědčených tipů.

Tipy, jak pečovat o hortenzie, aby vám krásně kvetly

  1. Hortenzie potřebují kyselejší prodyšnou půdu (pH 5 – 6,5), nejlépe smíchanou s rašelinou. Můžete přidat i jehličnanku z borovic. Rozhodně se jim nepovede ve vápenité zemině.
  2. Je nutné dopřát hortenziím dostatek vláhy, jinak rychle uvadají. Bez pravidelného zalévání vám suché a horké léto nepřežijí.
  3. Také výživy spotřebují poměrně dost – přihnojovat byste je měli od dubna do srpna asi tak po dvou týdnech.
  4. Hortenzie vám budou vděčné, když jim během vegetačního období dopřejete ještě několikrát porci čerstvé rašeliny.
  5. Květy u hortenzií vyrůstají na starém dřevě. Když výhony zmrznou, obvykle na jaře vyrazí nové a do podzimu pěkně zesílí. Na těch porostou květy v následujícím roce.
  6. Hortenzie stříháme na jaře. Zbavíme je suchých a přemrzlých větví, zkracujeme silnější jednoleté pruty, které vyrůstají odspodu, na dva až tři páry oček. Těch slabších výhonů se zbavujeme, stejně jako úplně starých větví. Tím získá keř na síle a květenství jsou bohatší.
  7. Na zimu je nutné přihrnout na kořeny listí nebo jehličí, případně rostlinu ochránit netkanou textilií. Kořeny hortenzie jsou velmi choulostivé a velké mrazy bez ochrany nepřežijí.
  8. Jestli můžete, vykopejte hortenzii před zimou a dejte ji v igelitovém pytli nebo velkém květináči na chráněné místo, do kůlny nebo garáže. Pokud ji pěstujete v nádobě, přeneste ji do chladnější chodby nebo do zimní zahrady.

Podle čeho vybírat záclony

Už se vám stalo, že jste koupili záclonu, která potom v interiéru nevypadala pěkně? Výběr záclony má svá pravidla a neřídit se jimi se nevyplatí. Velká škoda je to hlavně v případě, že si pořizujete dražší záclony na míru. Záclona, aby dotvářela atmosféru v místnosti, musí mít správnou barvu, správnou délku a také šířku. 

Na trhu jsou dnes k dostání kusové záclony, které už jsou obšité a vám stačí je jen pověsit na okno. Ve velké většině případů jsou jejich rozměry typizované na okna panelákových bytů, takže pokud žijete v panelovém domě, možná si opravdu vyberete. Řada z nás má ale okna atypických rozměrů a musí volit záclonu z metráže. Jak na to?

Materiál na záclonu

Prvním důležitým aspektem je materiál, z něhož si záclonu pořídíme. Je samozřejmě spousta možností, nejčastěji se ale používají tyto tři materiály:

  • žakár z polyesterového hedvábí – klasické záclony s vytkávaným vzorem, obvykle jednobarevné, ale vzorek může být v jiné barvě (např. květiny, motýlci a podobně)
  • voál – je jemná a méně propustná látka, obvykle bílá, i když s dá sehnat voál i v jiných barvách. Jedná se o záclonu hladkou, bez vzorku a díky hustotě tkaní propouští méně světla.
  • organza – je poloprůhledná látka vhodná tam, kde si chcete dopřát trochu soukromí a chcete filtrovat venkovní světlo. Je ideální pro moderní interiéry, dodává jim punc luxusu.

Rozměry záclony

Jestliže máte okenní parapet plný květin, bude jistě praktičtější pořídit si do okna záclonu kratší, v délce končící nad květinami. Moderní interiér ovšem upřednostňuje delší, bohatě řasené záclony. Ideální délka je jen pár centimetrů nad podlahou (pokud je chcete doplnit i závěsy, pamatujte že ty musí být ještě o něco delší, než záclony).

Tip: Pro nezávislou manipulaci s více vrstvami textilie (závěsy i záclony) jsou ideální dvouřadé stropní garnýže.

Opravdu zásadní je správná šířka záclony, protože skvěle vypadá jen záclona pěkně nařasená. To zaručí minimálně dvojnásobná šířka okna, rozhodně neuděláte chybu, když pořídíte ještě širší.

Barva záclony

Tradiční bílá záclona je nepřekonatelná svou elegancí i něžnou čistotou. Jestli si ale chcete pořídit záclonu s barevným vzorem nebo celobarevnou, vybírejte s ohledem na zařízení místnosti. Takovou záclonu určitě nekupujte, aniž byste s sebou měli vzorek barev, které už v interiéru zastoupené jsou. V žádném případě pak nekombinujte barevnou záclonu s vzorovanými závěsy.