Krtkův dort: Chutný kakaovo banánový dezert

krtkův dort

Kdo by neznal krtkův dort. Hlavně u dětí je oblíbený především svým tvarem, a to díky horní kakaové vrstvě, která má připomínat krtinec. Vyzkoušejte ten nejlepší krtkův dort.

Samozřejmě se těší velké oblibě také u starších. Kakaový korpus, šlehačka a banán – to jsou hlavní ingredience lehkého a lahodného dortu, jímž opravdu nikoho neurazíte a za krátkou dobu si ho připravíte sami doma.

Připravte si nepečený dort s ovocem

Recept na krtkův dort

Suroviny na korpus

  • 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 160 g polohrubé mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 120 ml plnotučného mléka

Suroviny na náplň

  • 3 oloupané banány
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 smetafixy
  • 50 g moučkového cukru
  • ½ tabulky čokolády na vaření

Postup

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C a začneme s přípravou korpusu. Vymažeme a vysypeme dortovou formu kokosem. Oddělíme si žloutky od bílků, ke žloutkům do mísy přidáme odvážený moučkový cukr a šleháme.
  2. Za stálého šlehání přidáme olej a rum. Poté prosejeme mouku, kterou smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
  3. Pomalu začneme vmíchávat do ušlehaných žloutků. Přilijeme mléko. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, který pak postupně a pomalu vmícháme do připravené směsi.
  4. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme v troubě cca po dobu 30 minut.
  5. Po upečení necháme korpus vychladnout. Poté si po obvodu, asi 2 cm od krajů, načrtneme kruh pomocí nože, a vnitřek kruhu vydlabeme až skoro ke dnu (dno se nesmí porušit).
  6. Vydlabané těsto dáme prozatím do mísy, nakonec z něho vytvoříme navrch dortu krtinec.
  7. Do mísy nalijeme smetanu ke šlehání, vsypeme smetafixy a vyšleháme pevnou šlehačku. Pozor, aby se šlehačka „nezdrcla“.
  8. Čokoládu na vaření si nastrouháme a přidáme společně s cukrem do šlehačky a smícháme.
  9. Banány rozkrojíme podélně a vložíme na dno korpusu. Následně vrstvíme šlehačku, tolik šlehačky, aby vznikl kopec.
  10. Navrch rozdrobíme vnitřek korpusu, který jsme vydlabali.

Doporučené články