Antioxidant je slovo, které je v dnešní době velmi často zmiňované, aniž většina z nás tuší, k čemu nám je to vlastně dobré. O tom, že to je dobré, samozřejmě nikdo nepochybuje. Proč potřebujeme přijímat ve stravě antioxidanty a s čím nám pomáhají?
Pojem antioxidanty je často užíván ve spojitosti s volnými radikály, které našemu tělu naopak škodí. Volné radikály vznikají jako přirozená součást pochodů v celém lidském těle, do našeho těla se ale dostávají i s kouřem z cigaret, z výfuků aut a vůbec se znečištěným ovzduším. Vznikají také jako důsledek nadměrného pití alkoholu, braní drog, užívání některých léků, případně toxických látek. Vyvolává je zároveň nedostatek kyslíku a určité druhy záření.
Blahodárnost antioxidantů
Jestliže se jich v organismu nahromadí hodně, přispívají k rychlejšímu opotřebování buněk i tkání. Může dokonce dojít i k postupné destrukci tkání o níž ani netušíme, protože to nebolí. A zjistíme to často až dost pozdě. To je důvod, proč je nutné je neutralizovat a k tomu právě slouží antioxidanty.
Jestli chcete udělat pro své zdraví maximum, konzumujte přírodní a tím pádem přirozené antioxidanty obsažené v potravinách. Nachází se především v rostlinných potravinách, v ovoci, zelenině, v rostlinných olejích a podobně. Vzhledem k tomu, že antioxidantů je celá řada, je dobré je navzájem kombinovat, tím se jejich účinnost posílí.
V čem najdete nejvíc antioxidantů
Nejdříve je asi dobré vědět, co se řadí mezi antioxidanty, tedy látky, které pomáhají regeneraci buněk a dokážou zastavit jejich stárnutí. Jsou to: vitamíny A, B6, C, E, minerály zinek a selen, koenzym Q10, bioflavonoidy (resveratrol, katechin), fenoly a karotenoidy, jako je beta-karoten, lutein, zeaxanthin, silný antioxidant astaxanthin, eugenol, pycnogenol a alfa-lipoová kyselina.
Různé antioxidanty najdete v těchto potravinách:
Ovoce – především borůvky, brusinky, rybíz, maliny, ostružiny a lesní ovoce obecně, ale také rakytník či exotické ovoce jako aronie, acai nebo indický angrešt a samozřejmě citrusy.
Zelenina – rajčata, špenát (a všechna zelená zelenina včetně řas), dýně, artyčoky, řepa, červené zelí a další. Pomůckou vám může být to, že více antioxidantů je v barevných plodinách – červených, oranžových, sytě zelených či fialových.
Antioxidanty jsou obsaženy i v aromatickém koření (oregano, majoránka, skořice, rozmarýn či kurkuma a hřebíček), v luštěninách, obilovinách, v houbách (hlíva nebo shiitake). Obsahují je i ořechy, kakaové boby (dobrá zpráva pro milovníky čokolády) a možná překvapivě i káva, čaj a červené víno (obsahuje resveratrol, ale pozitivní účinky se projevují jen při konzumaci určitého množství – u žen 2 dl vína denně, u mužů 2 až 4 dl).