Recept na tiramisu

Dezert specifický svou chutí silné kávy s kapkou likéru Amaretto, v kombinaci s krémovým sýrem mascarpone a cukrářskými piškoty patří k tomu nejoblíbenějšímu v italské kuchyni. Jedná se o úžasnou delikatesu, která pro svou jemnou kávovou chuť a jednoduchou přípravu okouzlila celý svět a samozřejmě i mnoho českých domácností.

Tento nadýchaný dezert si mnoho lidí upravuje podle svého, ale bez standardních surovin, které už jsou dnes běžně dostupné a jejichž cena není nijak přemrštěná, není výsledek tak oslnivý jako originál. I v Itálii jsou ovšem rozdíly v přípravě a panují různé neshody o tom, co do typického receptu vlastně správně patří.  My vám dnes přinášíme recept přímo z italské domácnosti; je léty ozkoušený a všemi vychvalovaný. Důležité je použít opravdu kvalitní ingredience a dát si práci sehnat ty pravé.

Recept na pravé italské tiramisu

Ingredience

  • 500 g Mascarpone
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukr krupice
  • 80 ml (2x malý panák) likéru Amaretto
  • 200 ml silné černé kávy
  • 1 balení piškot Savoiardi
  • holandské kakao na posypání

Postup

Nejprve si připravíme hodně silnou kávu, kterou necháme vychladnout. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky s cukrem také vyšleháme do pěny, přidáme mascarpone a nakonec i vyšlehaný sníh. Hotový krém si odložíme stranou. Vychladlou kávu si přelijeme do misky a přilijeme Amaretto. Připravíme si mističky/skleničky,  do kterých budeme finální tiramisu servírovat. Do vychladlé kávy s Amarettem namáčíme piškoty, které rovnoměrně rozprostřeme na dno skleniček. Piškoty nenecháváme v kávě dlouho, stačí 2-3 vteřiny. Na vyskládané piškoty naneseme vrstvu krému, opět piškoty a završíme krémem, který poprášíme holandským kakaem. Hotové tiramisu necháme v lednici do dalšího dne ztuhnout. Pokud nás ale honí mlsná, podávat ho můžeme už po pár hodinách.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.