Připravte si chutné těstoviny, jde to i bez masa

I když jsou naše šunkofleky nebo kolínka s gulášem opravdovou pochoutkou, nejlepší recepty na těstoviny pochází z Itálie. Tam jsou těstoviny doma. Penne, fusilli, farfalle, ravioli – tolik druhů a tolik způsobů přípravy, že můžete mít každý den v roce úplně jiné jídlo z těstovin. A chutné jídlo z nich připravíte rychle, často jen z několika ingrediencí. Dokonce to jde i bez masa.

Chcete zkusit něco opravdu italského a zavzpomínat na chvíli na slunečné dny ve Středomoří? Pak určitě zkuste sicilské těstoviny alla Norma. Připravují se s omáčkou z rajčat, s bazalkou, smaženým lilkem a s ricottou. V originálním receptu se sice používá ricotta z ovčího mléka, my použijeme, co máme.

Těstoviny alla Norma

Nejprve si připravíme suroviny:

  • 300 g suchých krátkých těstovin (ideálně s vroubky, například penne)
  • 2 lilky
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g krájených rajčat z konzervy
  • 8 – 10 lístků čerstvé bazalky
  • 100 g ricotty (klidně zkuste pecorino či parmazán)
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

Lilek nakrájíme na plátky, posypeme solí a necháme 40 minut okapat.

Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku tak, že nejprve krátce osmahneme česnek, poté přidáme rajčata a necháme na mírném ohni vařit asi 15 minut. Na závěr osolíme a opepříme, zamícháme polovinu lístků čerstvé bazalky a odstavíme.

Lilky osušíme a osmažíme ve vrstvě oleje (nešetřit s ním) a necháme vychladnout na papírové utěrce. Lilky by se měly vždy smažit a nikdy ne grilovat. Smažený lilek zaručuje intenzivní chuť a aby si ji zachoval, nepřidává se do omáčky, ale lehce se vmíchá do hotového pokrmu. 

Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a mezitím nastrouháme sýr. Scezené těstoviny zamícháme do omáčky. Lilky přidejte až na talíř, na těstoviny promíchané s omáčkou, a do těstovin je nepřimíchávejte. Na závěr posypejte sýrem a ozdobte lístky bazalky. 

Těstoviny alla Norma se také mohou zapéct v troubě. Rozprostřeme těstoviny promíchané s rajčatovou omáčkou, kolečka smažených lilků poklademe navrch a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme asi 15 minut.

Zdroj: https://thefoodellers.com/it/

Doporučené články