Recept na makové cukroví
Příprava na vánoční svátky vrcholí obvykle pečením různých druhů cukroví. Češi jsou v tomhle ohledu opravdovými mistry, receptů na vánoční cukroví jsou opravdu stovky. Pečete na vánoce také makové cukroví?
Jsme zvyklí používat mák hlavně při pečení buchet a kynutých koláčů nebo závinů, maximálně si připravíme křehký mřížkový koláč s mákem. Zkuste si letos upéct drobné cukroví, v němž hraje mák hlavní roli. Uvidíte, že si s klasikou nijak nezadá.
Připravili jsme si pro vás dva jednoduché recepty, na které nepotřebujete žádné formičky či vykrajovátka. Je na vás, jestli zkusíte jen jeden z nich nebo oba, věříme že každý z nich je opravdu snadný a výsledek velmi dobrý.
Linecká kolečka s mákem
Připravíte si základní linecké těsto z těchto ingrediencí:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Ze všech surovin si připravte těsto a dejte ho aspoň na hodinku odpočinout do lednice. Z mletého máku, špetky skořice, cukru a mléka si svařte náplň, jakou používáte například do buchet, a nechte ji vychladnout. Potom těsto rozdělte na dvě části, vyválejte je na obdélníky asi 3 mm silný, potřete je makovou náplní a srolujte do roládky. Ty opět nechte v lednici ztuhnout (můžete je na chvíli dát do mrazničky, aby se lépe krájely.
Trubu si předehřejte na 180° C. Roládky nakrájejte na 5 mm široká kolečka, které pokladete na plech s pečícím papírem. Pečte asi 18 minut.
Makové cukroví s citronovou polevou
Trošku nezvyklé, ale výborné makové cukroví připravíte z těchto surovin:
- 2 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek změklého másla
- 1 hrnek cukru
- 1 vejce u
- kůra ze 2 citronů
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 vanilkový
- 2 lžíce nemletého máku
Na polevu:
- 1 hrnek cukru moučka
- 1 lžíce citronová šťávy
Troubu si předehřejte na 180° C. Smíchejte v misce mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl společně, v druhé vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a šťávu. Při nízkých otáčkách do našlehané směsi přidejte sypké ingredience i s mákem. Z hotového těsta dělejte na plech lžící hromádky (trošku víc od sebe, ať se nestečou), připravené pak pečte 10 – 12 minut dokud nezačnou zlátnout. Úplně vychladlé hromádky ozdobte citronovou polevou.
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.