Nezařazené

Recept na domácí máslové sušenky

Když zapátráte na internetu, dočtete se, že máslové sušenky jsou původem skotské a  první zmínka o nich z roku 1736.  od geniální ženy jménem McLintocková. Tradičně se dělají z jedné části cukru, dvou částí másla a tří částí mouky. Mouka je bílá, cukr pískový a máslo máslové.

Sušenky, které voní a chutnají po skutečném másle, jsou oblíbené po celém světě. Tedy v Evropě určitě. V Anglii se podávají k čaji o páté, návštěvám je ke kávě předloží Němka i Rakušanka. Poctivé máslové sušenky milují i Češi. Takové sušenky opravdu nesnesou žádnou alternativní náhražku, bez másla se opravdu neobejdou. A nemusí to ani být ty původní skotské shortbread fingers, ale jakékoliv jiné tvary – u nás obvykle kolečka nebo věnečky.

Nejlepší máslové sušenky

V jednoduchosti je krása a ty nejlepší máslové sušenky jsou vlastně hodně jednoduché. Potřebujete na ně:

  • 275 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Postup

Těsto na sušenky se připravuje podobně jako jiná křehká těsta, například linecké. To znamená, že si do misky prosijete mouku a moučkový cukr, přidáte sáček vanilkového cukru (raději opravdu vanilkový nikoli vanilinový) a na kousky nakrájené máslo. Těsto se vám lépe uhněte, jestliže máslo nebude příliš rozteklé. S rozteklým máslem se vám bude těsto lepit na ruce a hrozí mu, že “zgumovatí”.

Hotové těsto dejte ještě na 2 – 3 hodinky (nebo přes noc) odpočinout do ledničky. Potom ho můžete zpracovat dvěma způsoby:

  1. vytvořit váleček o průměru asi 4 cm, z něj krájet asi 5 mm silné plátky. Plárky můžete ozdobit razítky, udělat na ně rýhu hroty vidličky na plocho nebo je nechat jen tak.
  2. vyválet z těsta placku asi 3 mm vysokou a kolečka vykrájet. Zdobit je můžete také razítky, udělat do nich dírky hroty vidličky a podobně. Vykrajovat můžete i jiné tvary.

Sušenky se pečou v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Hotové mají lehce růžové okraje. Po upečení je nechte na plechu ještě asi 5 minut, pak je sundejte a nechte vychladit. Hotové před podáváním lehce posněžte cukrem.

Předchozí článekDalší článek