Recepty

Jak připravit švestkové knedlíky

I ti největší odpůrci sladkých jídel neodolají, když je řeč o švestkových knedlících. Bez nadsázky se dá říct, že jde o lidovou pochoutku, kterou si v sezóně neodepře vůbec nikdo. Dělají se z kynutého těsta, v tvarohového, z odpalovaného, ale na rovinu, nejlepší jsou z bramborového těsta. Kdo neochutnal, neuvěří. 

Švestkové knedlíky z bramborového těsta, sypané mákem, jsou taková lahůdka, že byste si je měli aspoň jednou určitě připravit i vy. A protože bramborové těsto umí udělat každá zkušenější hospodyňka, zkusíme malou obměnu. Prozradíme vám recept na švestkové knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta.

Švestkové knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta

Na těsto si připravte tyto suroviny:

  • 180 g předem uvařených brambor (asi 3 středně velké)
  • 250 g tvarohu z fólie (nikoliv z vaničky)
  • 310 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Ještě budete potřebovat:

  • asi 22 rozpůlených a vypeckovaných švestek
  • cukr písek
  • mletý mák, cukr moučka, rozpuštěné máslo

Postup:

Brambory, předem uvařené ve slupce, oloupejte a nastrouhejte do mísy na jemném struhadle. Přidejte tvaroh, mouku, vejce a špetku soli. Ze všech ingrediencí vypracujte vláčné těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Mezitím si dejte vařit vodu ve větším hrnci a umyjte a vypeckujte si švestky.

Z těsta vyválejte váleček a nakrájejte ho na stejně velké kousky. Z kousku těsta vytvořte placičku, na ni položte rozpůlenou švestku. Do středu švestky nasypeme lžičkou trochu cukru. a obalte švestku těstem. Knedlíčky ještě rukama hezky zaoblete. Knedlíky vkládejte do vařící vody, zkontrolujte, že se nepřilepily ke dnu, a vařte asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Na talíři  je posypte mletým mákem smíchaným s cukrem moučkou a přelijte je rozpuštěným máslem. jestli nejste úplně milovníkem máku, můžete je samozřejmě podávat se strouhaným tvrdým tvarohem, s kysanou smetanou, prostě tak, jak jste zvyklí. A pokud chcete něco netradičního, servírujte švestkové knedlíky se strouhaným perníkem a do rozpuštěného másla přidejte kapku rumu.

Předchozí článekDalší článek