Recepty

Recept na cuketové bramboráky

Jestli máte ve svém okolí vášnivého zahrádkáře, který rok co rok vysazuje na kompost sazenice cuket, pravděpodobně jste už v této době dostali nejméně jeden z jeho letošních výpěstků. Z cukety se dá uvařit ledacos. Když jich ale začíná být hodně, přijde vhod každý další recept. Například na cuketové bramboráky.

Bramboráky z cuket je lepší dělat až z těch víc vyzrálých, s pevnější dužinou. Takové cukety oloupete, zbavíte semen a nastrouháte na struhadle (někdo radši na hrubém, jiný nedá dopustit na nastrouhání na jemno. Další postup je potom stejný jako u klasických bramboráků z brambor, jen je třeba z cukety dobře vyždímat tekutinu, abyste neměli výsledek plný mouky. Následující recept je vylepšený, těsto se dělá napůl z cuket a z brambor a přídá se do něj ještě slaninka. Výsledek je opravdová delikatesa.

Bramboráky s cuketou a slaninou

Na těsto budete potřebovat:

  • 2 větší nebo 4 malé cukety
  • 5 středně velkých brambor
  • 200 g slaniny
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 stroužky česneku (může být víc, pokud máte rádi)
  • 2 vejce
  • asi 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo na smažení

Postup:

Cukety i brambory oloupeme, z cuket vyjmeme semínka Oboje nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme majoránku, slaninu nakrájenou na kostičky, sůl, pepř, prolisovaný česnek, vejce, 2-3 lžíce hladké mouky a všechno důkladně promícháme. Hustotu směsi obvykle odhadneme a na prvním bramboráčku zkoušíme, jestli je dostatečná. Pokud se placka trhá, přidejte ještě trošku mouky.

Rozpálíme si pánev s tukem na smažení bramboráků. Zkušení kuchtíci mi dají za pravdu, že zdaleka nejlepší jsou pečené na sádle, ale samozřejmě můžete zvolit i rostlinný olej. Když je tuk dostatečně rozehřátý, naberte trochu těsta, dejte na pánev a roztáhněte do stran tak, aby byl všude stejnoměrně vysoký. Smažte z obou stran dozlatova a přendavejte na talíř s papírovou utěrkou. Ta odsaje přebytečný tuk.

Předchozí článekDalší článek