Možná mi dáte za pravdu, já osobně si myslím, že ta nejlepší vegetariánská jídla jsou z indické kuchyně. Jsou to jídla tak dobrá a voňavá, že ani lidem, co konzumují maso, v těch pokrmech nechybí.
Indická kuchyně je plná zeleniny a luštěnin, hlavně cizrny, takže se o ní dá říci, že patří k těm zdravějším. A díky používanému koření je i mimořádně chutná. Dnes se s vámi podělím o recepty na má oblíbená jídla.
Cizrna s paprikami
Na toto jídlo potřebujete vařenou cizrnu, takže si ji buď uvaříte doma, nebo koupíte v plechovce. Přiznám se, že pro rychlé vaření používám tu sterilovanou.
Suroviny:
- 1 plechovka cizrny
- 1 středně velká zelená paprika
- 1 středně velké rajče (nebo 2 lžíce drcených)
- 1 – 2 čerstvé chilli papričky (pokud nejste na ostré, můžete vynechat)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- ½ lžičky kurkumy
- ghí nebo olej
Na oleji necháte rozvonět kmín, pak přidáte zázvor a kurkumu a lehce opražíte. Na koření dáte osmažit papriku nakrájenou na nudličky. Když je měkká a lehce nahnědlá, přidejte cizrnu i s nálevem a rajče nakrájené na kousky nebo ta drcená. Nechte chvíli probublávat. aby se chtě spojily. Toto jídle je nejlepší s indickým naanem, ale vystačíte si i s naší houskou.
Tofu tikka masala
Celý svět zná toto jídlo z kuřecího masa, ale stejně tak si ho můžou dopřát vegetariáni. Základem je tofu nakrájené na kostičky a marinované v hustém bílém jogurtu, do něhož přidáte lžíci koření tandoori masala, lžičku strouhaného zázvoru a 2 stroužky podrceného česneku. Nechte marinovat aspoň 1 hodinu, ale nejlépe přes noc a pak dejte péct do trouby asi 10 minut při 200 °C.
Mezitím si připravíte omáčku. Na lžíci rozpáleného oleje orestuje 1 cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, kari koření, koření na Tikka masala a chvíli společně restujte. Přidejte dvě na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, 1 plechovku drcených rajčat, společně provařte asi 10 minut. Můžete dochutit trochou cukru a soli. Do hotové omáčky dejte pečené tofu i s marinádou a nechte ještě chvilku společně prohřát. Jako příloha může být opět naan nebo rýže. Na talíři posypejte čerstvým koriandrem nebo hladkolistou petrželkou.