Recept – Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka je typicky svačinová – hustá, která zasytí. Kupodivu málokdo si ji vaří doma, většinou si ji dáme někde v restauraci. Přitom je frankfurtská polévka ideální jako teplá zimní večeře, po níž se cítíte opravdu báječně.

Do této polévky potřebujete dobré párky. Podle názvu by se dalo odvodit, že jsou nejlepší frankfurtské párky, ale stejně dobré budou vídeňské, debrecínské či jakékoliv jemné párky s vysokým podílem masa. Chuť polévky se jimi opravdu nezmění.

Jak se vaří frankfurtská polévka

Nejprve si připravte všechny suroviny:

  • 4 nožičky kvalitních párků
  • 4 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 pepřů
  • špetka majoránky
  • špetka mletého kmínu
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce červené papriky
  • 1 l vývaru (případně vody s kostkou masoxu)

Postup:

Cibuli nakrájenou na jemno usmažte na oleji do zlatova. Poté přisypte hladkou mouku a orestujte. Po chvíli přidejte červenou papriku, ještě trochu osmahněte a poté zalijte vývarem. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce spolu s novým kořením, pepřem a drceným kmínem.

Když jsou brambory měkké, je čas ochutit polévku majoránkou a česnekem utřeným se solí. Na závěr ještě do polévky vložte na kolečka nakrájené párky, dochuťte pepřem a solí. NA talíři můžete polévku ozdobit sekanou petrželkou nebo libečkem.

Náš tip: než dáte párky do polévky, zkuste je osmahnout na trošce oleje. Osmažené párky mají mnohem lepší vůni a výraznější chuť. 

Varianta:

Někdo do frankfurtské polévky na závěr přidává pro zjemnění 100 ml smetany. Pokud vám smetana v polévce nevadí, rozhodně to zkuste – výsledek je úžasný. Většina mužů se ale smetaně či mléku v polévce vyhýbá, ocení spíš dochucení špetkou chilli. I pikantní varianta si mezi strávníky našla své příznivce.

Doporučené články