Pro někoho je oblíbenou lahůdko, někdo ji naopak vůbec nemá rád. Řeč je o brokolici, jedné z nejzdravějších zelenin vůbec. Brokolice patří mezi zeleninu brukvovitou a je příbuzná nejen květáku, ale třeba i kapustě. Je bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje především draslík, hořčík, železo, vápník, fosfor selen a síru.
Brokolice má antibakteriální účinky, ničí i bakterii Helicobacter pylori, o které se tvrdí, že je zodpovědná za vředové onemocnění žaludku. Svým obsahem účinných látek dokonce působí silně proti-skleroticky a mimo jiné je vhodná i pro diabetiky. Hovoří se o ní také jako o zelenině, která umí ochránit DNA před karcinogenními látkami, je tedy považována jako prevence proti rakovině. Jistě i to je důvod, proč do jídelníčku brokolici pravidelně zařazovat. Například zapečenou s brambory a sýrem.
Brokolice zapečená s brambory a sýrem
Nejlepší recepty jsou ty úplně jednoduché, připravené jen z několika ingredience. Právě takovým ideálním pokrmem je brokolice zapečená s brambory, šunkou, sýrem a smetanou. Budete je potřebovat v tomto poměru:
- 1 brokolice
- 100 g šunky (může být anglická slanina)
- 4 větší brambory
- 1 cibuli
- 1 lžíce sádla nebo másla
- 150 g strouhaného sýra (eidam, gouda, mozzarella)
- 1 kelímek zakysané smetany
- sůl, pepř, rozmarýn
Brambory si předem uvařte ve slupce. Vychladlé oloupejte a nakrájejte na kolečka. Brokolici si také předvařte, aby se dala rozebrat na růžičky. V zapékací misce nebo v pekáčku na tuku osmažte oloupanou a nakrájenou cibuli. Když zrůžoví, přidejte nadrobno nakrájenou šunku. Do osmažené směsi zamíchejte brokolici a brambory a hezky ji v pekáčku zarovnejte. Do zakysané smetany přidejte sůl, pepř a trošku rozmarýnu a promíchejte. Přelijte smetanou brambory, bohatě posypejte strouhaným sýrem a dejte do trouby vyhřáté asi na 200 °C zhruba na půl hodinky.