Brokolicová polévka si na našich stolech ještě stále hledá místo, nicméně se dá říct, že její obliba roste. Možná je to tím, že se do povědomí dostává její výživová hodnota a obrovský přínos pro naše zdraví.
Brokolice obsahuje vysoké množství vitamínů (C, E, B1, B2 a B9) a minerálů, hlavně draslíku, který nutně potřebujeme pro správnou činnost srdce, vápníku, fosforu a síry. Tato zelená příbuzná květáku obsahuje dokonce látky, které prý dokážou “opravit DNA” tak, že zabrání rakovinnému bujení.
I když patříte mezi ty, kteří brokolici nesní zapečenou, dušenou nebo jinak upravenou jako hlavní chod, jistě můžete zkusit výbornou krémovou polévku. Je tak dobrá, že na tuto zeleninu docela změníte názor.
Krémová brokolicová polévka
Na klasickou brokolicovou polévku toho nepotřebujete moc. Připravte si jen těchto několik surovin:
- 1 brokolici
- asi 700 g brambor
- 200 ml smetany na vaření
- sůl, pepř, může být i muškátový oříšek
- na jíšku: 1 lžíci másla a 1 lžíci hladké mouky
Postup přípravy:
Brambory si nejprve oloupejte a nakrájejte. Brokolici rozeberte na růžičky, košťál rozkrájejte a použijte ho také na polévku. Vše dejte do hrnce, osolte, zalijte vodou a vařte do měkka asi 20 minut.
Když jsou brambory a brokolice měkké, odstavte a tyčovým mixérem vše rozmixujte na hladký krém. V malém kastrůlku si z másla a mouky připravíme světlou jíšku a tu zamíchejte do polévky. Prošleháme ji a chvíli dobře povaříme, aby nebyla v polévce cítit mouka. Pokud se vyhýbáte lepku, můžete klidně jíšku vynechat. Jen dejte méně vody, aby byl výsledný krém dostatečně hustý. Nakonec zjemníte polévku smetanou a pokud bude nutné, dochutíme solí, pepřem a případně také strouhaným muškátovým oříškem.
Náš tip:
Nakrájejte si asi 100 gramů anglické slaniny nebo šunky od kosti a osmažte na lžičce oleje do křupava. Před podáváním polévku na talíři posypejte osmaženou slaninkou.