Příprava brownies

Brownies je hříšně dobrý čokoládový moučník původem z Ameriky. Jeho název se odvozuje z jeho typické barvy – hnědé (anglicky brown). Brownies se připravuje z třeného těsta, v němž jsou hlavními ingrediencemi mouka, čokoláda a cukr. Můžete do něj přidat ořechy, rozinky nebo jiné sušené ovoce (v původním receptu, který vznikl v roce 1893 v Chicagu byla použit meruňkový džem a ořechy), ale výborný je i ve své základní verzi. 

Brownies se peče na plechu jako naše lité buchty, jeho struktura je krásně vláčná. Po upečení se potírá čokoládovou polevou a krájí se na menší čtverce. My vám dnes přinášíme originální americký recept na brownies, skvělý moučník po dobrém nedělním obědě, nebo k odpolední kávě. 

Recept na brownies

Na tento americký čokoládová moučník si připravte tyto suroviny:

  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 240 g cukru krupice
  • půl pytlíku prášku do pečiva
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 30 g kakaa

Na polevu:

  • 20 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 tabulka čokolády na vaření

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Máslo s čokoládou si rozehřejeme ve vodní lázní tak, aby se obě ingredience spojily. Necháme čokoládu vychladnout. V míse si vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do vajec přiléváme vychlazenou čokoládu a pomalu šleháme. Zvlášť v míse si smícháme sypké suroviny: prosejeme mouku, přidáme prosáté kakao a kypřící prášek. K sypkým surovinám přilijeme tekutou směs z vajíček a čokolády a pořádně promícháme. 

Vymažeme a moukou vysypeme plech (nebo můžeme použít pečící papír). Těsto nalijeme na plech a pomocí stěrky ho vyrovnáme. Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut. Připravíme si čokoládovou polevu tak, že do vodní lázně nalámeme tabulku čokolády, přidáme máslo a mléko a necháme rozehřát. Rozehřátou polevou potřeme brownies a necháme ztuhnout. Poté brownies rozkrájíme na kostky a podáváme. Výborný je servírovaný se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.

Diskuze je uzavřena.