Recepty

Recept na salát se zapečenou červenou řepou

Červená řepa patří k nejzdravější zelenině v našem zeměpisném pásmu. řestože si cestu na naše talíře znovu hledá, její obliba přece jen stoupá. Nejspíš proto, že ji čím dál víc připravujeme chutněji, než jen nakládanou v sladkokyselém nálevu. 

Důvodem, proč bychom měli červenou řepu zařazovat do jídelníčku co nejčastěji, jsou její nutriční hodnoty, především množství stopových prvků, které obsahuje. Za všechny jmenujme vysoký obsah draslíku, který pozitivně ovlivňuje funkci kardiovaskulárního systému. Těch prospěšných látek a zdravotních účinku je celá řada, to je ale na samostatný článek. My se zaměříme na to, jak si řepu chutně připravit.

Pečená červená řepa má intenzivnější chuť

Červená řepa se před přípravou obvykle nejdříve tepelně upravuje. Buď ji můžete neoloupanou uvařit ve vodě, mnohem lepší je ale upečená v alobalu v troubě. Její chuť je potom mnohem intenzivnější, doslova si ji zamilujete.

Bulvy řepy pořádně omyjte, zabalte do alobalu a pečte v troubě podle velikosti cca 1 – 1.5 hodiny. Tato příprava je sice zdlouhavá, ale vyplatí se. Upečenou řepu nechte trochu vychladnout, potom ji oloupejte a nakrájejte podle potřeby na čtvrtky nebo na plátky, to záleží na tom, co z ní chcete připravit.

Salát z červené řepy zapečené s balkánským sýrem

Ingredience:

  • červená řepa
  • balkánský sýr (může být feta)
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • listy hlávkového salátu (nebo ledový, rukola, polníček, případně mix různých salátů)
  • sůl, pepř
  • olivový olej, balsamico a med na zálivku
  • slunečnicová či dýňová semínka

Na tento salát si nejprve upečte řepu v alobalu. Vychladlou oloupejte a nakrájejte na silnější plátky, ty vyskládejte do pekáčku. Zakápněte ji olejem, osolte, trochu opepřete a posypte rozdrobeným balkánským sýrem. Pekáček dejte do trouby ohřáté na 200 °C a krátce zapečte (cca 5 minut).

Ještě teplou zapečenou červenou řepu se sýrem přendejte do misky a přelijte zálivkou připravenou z oleje, balsamica a trošky medu, aby se do řepy nasákla. Mezitím si na talířích připravte lůžka z listů salátu a doprostřed přidejte hromádku zapečené řepy. Nakonec posypejte slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Předchozí článekDalší článek