Zdraví

Petržel – Jaké má účinky a využití

Petržel je užitečná rostlina, která se uplatní v každé kuchyni. Jde o jednu z mála rostlin, u níž se dá zužitkovat jak kořen, tak její listy. V kuchyni se přidává zejména do polévek, listy petržele ale můžeme přidat i do jiných jídel jako koření. 

Petržel je silně aromatická, proto musíme zvážit, do jakých pokrmů se opravdu hodí. Přidáváme ji do nádivek, salátů, směsí mas a v neposlední řadě používáme listy jako ozdobu při servírování. Víte ale, jaké má tato zázračná rostlina účinky a k čemu ji můžeme využívat?

Co petržel obsahuje

Petržel obsahuje léčivé silice (zejména apiol, který působí jako abortivum, tedy antikoncepčně), flavonoidy a sacharidy. Je bohatá na minerální látky, draslík, hořčík, vápník, fosfor a sodík. Dále obsahuje vitamíny C, B a E, provitamin A a obsahuje i větší množství kyseliny listové. 

V čem je petržel prospěšná

Petržel má silné diuretické a dezinfekční účinky. Z tohoto důvodu ji můžeme nalézt v čajových směsích při léčbě zánětů močových cest. Podporuje také normální činnost trávicího ústrojí a zvyšuje chuť k jídlu. Díky svým dezinfekčním účinkům příznivě působí na kožní nemoci, infekce a rány.
U žen působí petržel jako afrodiziakum. Zvyšuje sexuální apetit. Semínka z petržele se používají v alternativní medicíně jako antikoncepce. Brání oplozenému vajíčku, aby se uhnízdilo v děloze. Rostlina podporuje menstruaci a mírní křeče, avšak podporuje stahy dělohy. Proto pozor – v těhotenství by se konzumace petržele a pití čajů, kde je petržel obsažena, mělo omezit.
Nálev z petržele se také využívá k odpuzování hmyzu. Při štípnutí hmyzem doporučujeme potřít místo listem z petržele pro lepší hojení a dezinfekci. Z petržele se také dají vyrobit vyživující pleťové masky a vlasové kůry pro obnovu a lesk vlasů. 

Náš tip: Pokud dáte dítěti, kterému se prořezávají zoubky, do ruky kousek petržele, bude ji dásněmi “okusovat” jako mrkev. Výhody oproti mrkvi má hned dvě – jednak její dezinfekční účinky, za druhé z vláknité petržele si tak lehce neulomí kousek, kterým by se začalo dusit.

Předchozí článekDalší článek