Nejlepší grilovačka? Naučte se párovat jídlo s vínem!

Rádi si s rodinou nebo přáteli ogrilujete? Zkuste letos své hosty překvapit nejen svým kuchařským umem, ale i vytříbenou chutí při výběru vína. Poradíme, jaké lahve vybrat ke kuřecímu, hermelínu, hovězímu či vepřovému.

Grilovací sezóna už klepe na dveře. Jestli rádi hostíte své přátele a rodinu, určitě víte, jak je důležité zařídit nejen jídlo, ale i dostatek pití. Aby zábava a hovor nestály, nabídněte hostům dobrou lahev vína. Ale jakou? Párování jídla s vínem je hotová věda. Nebojte se, zvládnete to! Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak na to.

Ke kuřeti nabídněte lehké bílé nebo růžové

Letní grilování se neobejde bez kuřecího masa. S tím nikdy nešlápnete vedle. Není tlusté a chutná každému. Pokud se ho rozhodnete připravit jen v lehké marinádě z olivového oleje, soli, pepře a bylinek, sáhněte po lehkém bílém vínu – suchém či polosuchém.

Pamatujte, že kuře je samo o sobě chuťově nevýrazné. A proto není dobré vybrat nápoj, který by ho přebil. Chardonnay, Pinot Gris a Veltlínské zelené jsou lahve, se kterými kuřecí půjde skvělé dohromady.

Tím samým se řiďte i při přípravě kuřecích špízů. Jelikož je doplňujeme zeleninou, cibulí, případně špekem, chuť je o něco rozmanitější, avšak stále méně výrazná. Proto i v tomto případě je bílé víno sázka na jistotu.

Jestli ale připravujete kuřecí pikantní nebo v kořeněné grilovací omáčce (jako třeba křídla nebo paličky), překvapte své hosty vychlazeným suchým růžovým vínem. Příjemně vás v letním horku osvěží, a navíc pozvedne chuť pokrmu. Pozor na množství alkoholu! Alkohol totiž zvyšuje pálivost.

Grilovaný hermelín si rozumí s bílým i červeným

Po kuřecím je stálicí našich grilů hermelín. S tímto pokladem ukrytým v alobalu se dá udělat velká paráda, když máte ten správný recept na kombinaci koření. Někdo preferuje hermelín jen jemně okořeněný pepřem či grilovacím kořením. V kombinaci se zeleninovým salátem a brusinkovou omáčkou je to lehká večeře, a proto sáhněte po suchém nebo polosuchém bílém vínu.

Hermelín se ale dá připravit i na pikantní způsob, například s pálivou paprikou nebo kajenským pepřem. Omáčku opět můžete zvolit brusinkovou nebo sweet chilly. Jestli je váš sýr chuťově výraznější, překvapte své hosty suchým červeným, například Cuvée či Cabernet Sauvignon. Tím spíš, jestli budete k hermelínu zakusovat i opečené brambory nebo topinky.

Hovězí má výraznou chuť, zvolte proto vyzrálou odrůdu

Hovězí steak má plnou a výraznou chuť. Lehčí bílé víno by v kombinaci s ním zapadlo do pozadí – touto kombinaci hosty nijak neoslníte. Zkuste vsadit na vyzrálejší odrůdy jako je dálkami vonící Shiraz nebo Cabernet Sauvignon.

Při přípravě hovězího se nezapomeňte zeptat na to, jak ho kdo chce upravené. Ne všichni preferují perfektně propečený kus masa. Jak zjistíte stupeň propečení? Vezměte si k ruce kovovou jehlici s ostrým hrotem, jakou používáte na špízy. Zabodněte ji zboku do středu masa a vytáhněte. Přiložte si ji na rty – jestli je vlažná, maso je středně propečené. Teplá tyčka znamená propečené a studený konec zase, že je vnitřek krvavý.

Také k hovězímu burgeru doporučujeme suché červené. Tím spíš, když výsledný pokrm okořeníte karamelizovanou cibulkou, majonézou a dalšími chuťově výraznými omáčkami. K burgeru se hodí podávat lehký zeleninový salátek, přeci jen je to celkem těžké jídlo. Pro hladové návštěvy ale raději opečte v alobalu i nějaké brambory.

I s vepřovým se můžete blýsknout! Víme jak

Vepřové je snad hned za kuřecím nejoblíbenější maso mezi Čechy. Pokud plánujete grilovačku, kde bude převažovat mužské osazenstvo, rozhodně ho zařaďte. Taková vepřová krkovice nikdy nezklame. Hodí se k ní hlavně výraznější kořeněné marinády, které doplníte suchým červeným vínem.

Jestli se ale rozhodnete krkovici naložit jen v olivovém oleji, česneku a rozmarýnu, klidně pro hosty nachlaďte suché či polosuché bílé. Co se přílohy týče, v letním horku preferuje každý trochu něco jiného. Opečené brambory, topinky nebo grilovaná zelenina jako příloha jsou sázkou na jistotu.

Diskuze je uzavřena.