Jemné nadýchané vafle, zdobené ovocem a šlehačkou, jsou oblíbenou pochoutkou malých dětí stejně, jako dospělých. Vafle si můžete připravit k snídani, k odpolední svačince nebo pro nečekanou návštvu. Hotové jsou poměrně rychle, stačí mít doma vaflovač nebo kontaktní gril s výměnnými plotýnkami.
Asi nejznámější jsou vafle belgické. Kdo někdy ochutnal originál, tuší, že připravit si tu dokonalou pochoutku doma je snem většiny z nás, ale málokterý recept se k těm belgickým aspoň přiblíží. Nevadí – je řada receptů, s nimiž si připravíte velmi dobré vafle v domácích podmínkách, stačí jen trochu experimentovat, než najdete ten nejlepší pro vás.
Nadýchané a velmi dobré vafle
Jestli máte rádi nadýchané vafle, tento recept vás jistě uspokojí. Připravte si na ně tyto suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 hrnky mléka
- 4 vejce
- 3 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
- 3 lžíce rumu
Postup:
V misce si smícháte všechny sypké ingredience, tedy mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Potom přidáme vejce, mléko, olej nebo rozpuštěné máslo a rum. Vymícháte metličkou nebo ještě lépe elektrickým šlehačem, dokud nebude těsto úplně hladké. Pak si rozehřejete vaflovač. Naběračkou nabíráte těsto a lijete na rozpálené plotýnky, vaflovač uzavřete a necháte vafle péct asi 5 minut. Hotové by měly být hezky zlatavé.
Jestliže máte silikonovou formu na vafle, můžete je také upéct v troubě. Tento postup je pohodlnější – pečete je najednou a nemusíte u nich celou dobu stát. Nalijte těsto do formy a dejte ji do trouby předehřáté na 200 °C. Vafle pečte přibližně 15 minut, opět platí, že výsledné vafle by měly být pěkně zlatavé.
Hotové vafle podávejte například namazané marmeládou a zdobené šlehačkou a ovocem (čerstvým i z kompotu), nebo je můžete namazat nugetou a dozdobit, případně je jen pocukrujte a doplňte čerstvým ovocem, nejlépe jahodami. Samozřejmě, že variant je ještě mnoho, záleží na tom, co máte rádi vy.