Cukrovka – neboli diabetes mellitus – je metabolické onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cukru v krvi, které postihuje stále více lidí napříč všemi věkovými kategoriemi. Cukrovka může být dvojího typu: diabetes 1.typu je způsoben nedostatkem inzulinu, diabetes 2. typu je způsoben nedostatečné citlivosti tkání na inzulin. Při tomto onemocnění je zapotřebí dodržovat celou řadu pravidel, nejdůležitější je dieta při cukrovce, kterou by pacient neměl ve svém vlastním zájmu porušovat.
Jak se diabetes projevuje?
Projevy cukrovky jsou různé a mohou se u každého z vás lišit. Mezi prvotní a zároveň i nejčastější příznaky cukrovky patří časté močení, nadměrné pití a žízeň, dále pak vysoká únavnost a nevýkonnost. Rovněž se mohou objevit opakované infekce močových cest.
Dieta při cukrovce omezuje tuk
Lidé trpící cukrovkou dodržují přísnou dietu, ve které se kromě vyloučení rafinovaných cukrů a potravin rozkládaných na tuky rovněž myslí i na omezení tuku, který představuje velký problém. Přijme-li pacient s cukrovkou ve stravě velké množství tuků, bude mít inzulin obtížnou práci vpravit cukr dovnitř buněk. Proto moderní dieta při cukrovce klade důraz na omezení masa a mléčných výrobků s vysokým obsahem tuků a olejů.
Dieta při cukrovce – zásady stravování
Hned na začátku nutno podotknout, že by se měla dieta při cukrovce v první řadě konzultovat s ošetřujícím lékařem – diabetologem.
Jak se stravovat – základní zásady:
- dodržujte doporučené denní množství sacharidů
- zařaďte do svého jídelníčku dostatek potravin s obsahem vlákniny
- nekonzumujte potraviny obsahující cukry
- omezte příjem tuků
- konzumujte nízkotučné mléčné výrobky
- nahraďte bílé pečivo celozrnným pečivem
Vhodné potraviny:
- ovoce
- zelenina
- ryby
- vejce
- brambory
- těstoviny
Nevhodné potraviny:
- uzeniny
- koláče
- bílé pečivo
- vnitřnosti