5 věcí, na které nesmíte nezapomenout při zařizování kuchyně

Při zařizování kuchyně se dělá snad nejvíc chyb. Snažíme se kopírovat trendy, i když na to nemáme dost prostoru a často ani peněz. Místo stylové kuchyně, kde se nám bude dobře vařit i jíst, tak máme nepraktickou napodobeninu katalogových kuchyní, kde není dostatečný úložný prostor ani místo pro jídelní stůl.

Ať už stavíte nový dům nebo rekonstruujete byt, pokud jde o kuchyň, věnujte jí dostatečný prostor. Jestliže jste limitovaní plochou (například ve starším panelovém domě, kde jsou kuchyně opravdu malé), buďte při zařizování kreativní a maximálně využijte každý koutek.

Na co pamatovat při zařizování kuchyně

Vaše kuchyň by měla být zařízena účelně, ale dostatečně pohodlně, abys se vám vaření nestalo noční můrou. Co všechno byste si měli promyslet předtím, než definitivně vyberete zařízení do kuchyně?

1. Rozdělení na zóny

V každé kuchyni jsou zóny, které jsou určeny pro konkrétní činnost. Ty by na sebe měly logicky navazovat přesně tak, v jakém pořadí je využíváte. V praxi to znamená, že začínáte zónou mytí, přes přípravnou k zóně, kde se vaří. Poslední zónu je ukládací, tedy místo, kde uchováváte potraviny čerstvé, trvanlivé i uvařené. 

2. Chytrý trojúhelník

Jednotlivé zóny by na sebe měly navazovat, to ale neznamená, že by měly být v jedné linii. Mnohem chytřejší je situovat zóny do trojúhelníku, tak se v kuchyni tolik nenachodíte. Docílíte toho nejen linkou do písmene “L”, ale i do “U” či s kuchyňským ostrůvkem.

3. Dostatečné úložné prostory

V kuchyni potřebujete uložit základní zásoby, ale také nádobí a kuchyňské spotřebiče. I do malé kuchyně se vám musí vejít alespoň minimální základ, proto využijte opravdu každý centimetr. Kde nemáte dost podlahové plochy, zkuste řešit úložné prostory vertikálně, tedy do výšky.

4. Budiž světlo

Spousta kuchyní je situována tak nešťastně, že si při práci stíníte vlastním tělem. proto myslete na to, abyste měli pracovní plochu i další zóny v kuchyni dostatečně osvětlené.

5. Nedávejte sporák do rohu

Situovat varnou plochu do rohu ke stěně je velmi nepraktické. Při vaření potřebujete mít z obou stran alespoň 40 cm odkládací plochy. Jestliže si pořizujete sporák, nestavte hoani ke dveřím, které se otevírají do kuchyně.

Doporučené články