Meruňkový koláč je ideální letní pochoutkou, díky které můžete vhodně využít sezónní plody a ještě si báječně pochutnat. Meruňky jsou pro svou vynikající chuť oblíbeným ovocem, které lze použít nejen na pečení buchet nebo koláčů, jsou i ideálními kandidáty na náplň do ovocných knedlíků nebo pro výrobu domácích marmelád a džemů. Zajímavostí je, že ze všech druhů ovoce disponují největším obsahem karotenu, který je důležitý pro růst a zlepšuje zrak. Vzhledem k tomu, že jejich sklizeň probíhá právě v těchto měsících, jsme se rozhodli podělit se s vámi o recept na výtečný meruňkový koláč, po kterém se u vás doma zaručeně jenom zapráší!
Meruňkový koláč – recept
Meruňky chutnají jak dětem, tak i dospělým. Není tedy třeba váhat na přípravou koláče, ve kterém tohle chutné ovoce hraje nejdůležitější roli. Hledáte-li inspiraci na nedělní moučník či snad chcete něčím sladkým na zub potěšit vaši návštěvu, pak se vám náš dnešní recept určitě bude hodit!
Na přípravu meruňkového koláče budete potřebovat:
- 900 g meruněk
- 175 g tuku (Hera)
- 250 g tvarohu
- 3 vejce
- 250 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 špetku soli
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- Na drobenku:
- hrubou mouku
- moučkový cukr
- máslo
Postup přípravy meruňkového koláče:
Nejdříve oddělte žloutky od bílků, přičemž žloutky smíchejte s tukem a cukrem a utřete je do pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého opatrně vmíchejte vanilkový cukr. Do žloutkové pěny přidejte prosátou mouku s kypřícím práškem, dobře promíchejte a na závěr velmi opatrně vmíchejte bílkový sníh.
Na plech dejte pečicí papír nebo jej vymažte tukem a vysypte strouhankou. Meruňky omyjte, rozpulte a zbavte pecky. Těsto nalijte na plech a naskládejte do něho půlky meruněk. Z hrubé mouky, másla a moučkového cukru vytvořte drobenku, kterou posypte těsto s meruňkami a dejte do trouby, kde koláč pečte na 180-190°C asi 25-30 minut.