Určitě to známe všichni: čas od času máme zkrátka napilno, tlačí nás čas a jednoduše si nemůžeme dovolit postavit se na dvě hodiny k plotně, abychom uvařili náročný oběd. V takových chvílích přemýšlíme, co uvařit k obědu, aby to bylo jídlo chutné, vydatné a aby se na něm nepodepsala naše časová tíseň. Nezáleží na tom, zda se právě chystáte na pracovní pohovor, spěcháte na třídní schůzky vašich dětí nebo máte sraz s kamarádkou, na který nechcete přijít pozdě – určitě i vám se bude hodit tip na rychlý recept. Následující řádky vám prozradí, co uvařit k obědu, když spěcháte a přesto si chcete pochutnat. Nechte se inspirovat!
Co uvařit k obědu, když si nemůžete dovolit meškat?
I když vás vaření nesmírně baví, rychlý recept na výtečný oběd se určitě hodí i tomu nejnadšenějšímu kuchaři. Nikdy nevíte, kdy budete mít na spěch a budete potřebovat rychle uvařit. My pro vás máme hned 2 zajímavé recepty, jejichž příprava není časově náročná.
1. Pečené brambory se slaninou
Na přípravu potřebujete:
- 1 kg brambor
- 150 g slaniny
- 200 ml zakysané smetany
- olej
- hrst pažitky
- sůl
Postup přípravy:
Brambory omyjte a nezbavujte slupky. Rozkrojte je napůl podélně a rozložte na olejem vytřený plech řeznou plochou směrem nahoru. Brambory vložte do trouby a pečte při 200°C cca 40-45 minut. Pár minut před dopečením na každou polovinu brambory dejte po plátku slaniny a pečte do té doby, než slanina zkřupaví. Nakonec připravte zakysanou smetanu, kterou podle chuti osolte a smíchejte s nasekanou pažitkou. Brambory můžete podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.
2. Tvarohové noky přelité třešňovou omáčkou
Na přípravu potřebujete:
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 100 g polohrubé mouky
- 4 lžíce strouhanky
- 1 lžíci moučkového cukru
- 400 g třešní
- citronovou šťávu
Postup přípravy:
Do většího hrnce si dejte vařit vodu. Mezitím si připravte tvaroh, který utřete se žloutky a jednou lžící másla. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Do tvarohu přimíchejte mouku a poté velmi opatrně zapracujte i sníh. Následně pomocí dvou lžic vytvářejte noky, které vkládejte přímo do vroucí vody. Když noky vyplavou napovrch, vařte je ještě 3-4 minuty a poté vyndejte z vody. Poté na pánvi osmahněte strouhanku, smíchejte jí s lžící másla a lžící moučkového cukru. Noky v opražené strouhance obalte. Nakonec připravte třešňovou omáčku a to tak, že ovoce dejte do hrnce a přiveďte k varu. V případě potřeby přidejte trochu vody a vařte asi 8 minut. Ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Při podávání noky přelijte omáčkou.