Zmrzlé koláče se říká koláčům z těsta, které kyne v lednici, takže úplně potírá všechno, čemu jsme se o kynutém těstu učili, tedy že nejlépe vykyne v teple.
Příprava zmrzlých koláčků je trochu zdlouhavá, proto se obvykle připravují jen při výjimečných příležitostech. Například se ze zmrzlého těsta dají upéct výborné svatební koláčky. Z vykynutého těsta vyválíte plát a z něj vykrájíte kolečka, stlačíte jim prostředky a do vzniklé prohlubně dáte makovou , tvarohovou, ořechovu nebo jablačnou náplň. Na vrchu ještě posypete drobenkou. Jednodušší způsob pak je ten, že těsto nakrájíte na čtverečky, do nich dáte trochu náplně a rohy přehnete do středu koláčku. Potřete je rozšlehaným vajíčkem a na vrch můžete dát oříšek, mandli nebo rozinku, Nebo si můžete připravit koláčky s dvojito náplní podle našeho receptu.
Zmrzlé koláče s tvarohem a povidly
Na těsto budete potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 500 g másla (může být Hera)
- 150 ml mléka
- 100 g cukru
- 2 žloutky +1 celé vejce
- 80 g droždí (2 kostičky)
- sůl
- rum
Postup
Na vál si dáme mouku,cukr, nastrouháme studený tuk,rozdrobíme droždí,doprostřed nalijeme mléko (také studené), rozklepneme vajíčka, přidáme trochu rumu, špetku soli a zaděláme těsto. To vložíme do sáčku a dáme přes noc do lednice. Druhý den děláme koláče: nakrájíme si těsto na stejně velké kousky, z nich si utvoříme kuličky (jako když se dělají ovocné knedlíky). Ty dlaní rozplácneme, naplníme je tvarohem a znovu zabalíme. Opět je rukou sploštíme a navrchu si uděláme důlek, do kterého dáme povidla. Koláče pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C do růžova.
Hotové koláčky můžete ještě teplé potřít rozpuštěným máslem, ale není to nutné. Labužníci je potírají rumem. Úplně vychladlé koláče bohatě pocukrujeme. I tyto koláčky můžete podávat jako svatební, jen si je upečte o něco menší