Zapečené brambory v troubě

Zapečené brambory v troubě jsou u nás velmi oblíbené. Jednak proto, že jsou snadné a rychlé na přípravu, ale také výtečně chutnají. Tento recept si navíc můžete pokaždé ozvláštnit a připravit vždy jinak. Jednou se zeleninou, podruhé se šunkou, houbami či kuřecím masem.

Jako příloha se hodí různé zeleninové saláty, zeleninová obloha, kyselá okurka, kompot nebo stačí na talíři posypat strouhaným sýrem a čerstvými bylinkami. Já tento recept miluji a dělávám jej, jako teplou večeři. Ale klidně si ho lze dopřát i na oběd.

Zapečené brambory se šunkou

Tento recept se u nás dělá nejčastěji. Jednak nám nejvíce chutná, není s tím moc práce a občas šunku nahradím jinou uzeninou, která je určená na rychlý konzum. Potřebovat budeme přibližně 1,5 kg brambor, 250 šunky nebo jiné uzeniny, 3 lžíce rajského protlaku, 100g oleje, 3 stroužky česneku, 4 vejce, 1 až 2 lžíce hořčice, sůl, pepř, mletý kmín a bazalka (pro zjemnění lze přidat 2dcl smetany) ale nemusí nutně být.

Postup přípravy

  • Brambory si oškrábeme, umyjeme a nakrájíme na kolečka. Vymažeme si zapékací mísu nebo plech olejem a poklademe kolečka brambor. Nyní si namočíme peroutku do hořčice a potřeme jí brambory. Následně osolíme, opepříme, poprášíme mletým kmínem a sušenou bazalkou. Shora ještě trochu pokapeme olejem a jemně postříkáme vodou. Vložíme do trouby.
  • Zhruba za 15/20 minut vytáhneme plech a posypeme šunkou nebo jinou uzeninou pokrájenou na jemno – můžete i pomlít. Občas používám i maso, které zbylo z předešlého oběda.
  • V míse si rozmícháme vejce, kečup, prolisovaný česnek – můžeme přidat smetanu nebo mléko. Když vynecháme, nic hrozného se nestane. Tuto směs nalijeme rovnoměrně na brambory a šunku – opět vložíme do trouby a ještě přibližně 15 minut dopečeme. Po vyjmutí z trouby servírujeme na talíř a podáváme, jak jsme již uvedli se zeleninou, salátem, okurkou či kompotem. Přejeme vám dobrou chuť.

 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *