Tipy na zpracování podzimní sklizně

Podzim se nám překulí jako voda, naše zahrádky jsou již připravené k zimnímu spánku a úrodu máme již dávno pod střechou. Jablíčka jsou v bedýnkách, ořechy vyloupané v pytlích, hrušky spokojeně odpočívají v košících a my vám přinášíme zajímavý článek s tipy na zpracování podzimní sklizně. Kdo se nechce upínat jen k zavařování, ten si dnes rozhodně přijde na své. Našli jsme pro vás 2 recepty, do kterých můžete použít dary vaší zahrádky a báječně si tak pochutnat. Naše tipy na zpracování podzimní sklizně můžete využít jak s čerstvými surovinami, tak i s těmi zavařenými. Jste připraveni? Jdeme na to!

Tipy na zpracování podzimní sklizně, aneb co nám příroda dala

Hodně z nás má na svých zahrádkách ovocné stromky nebo záhonky, na kterých si pěstujeme domácí úrodu. U té se nemusíme obávat chemických postřiků ani jiných pomůcek, jejich úkolem je například dodat barvu nebo pomoci s růstem. Jakou radost nám následně dělá všechny dary naší zahrádky sklidit a poté si je užívat během zimních měsíců!

1. Koláč s jablky a ořechy

Mezi naše tipy na zpracování podzimní sklizně jako první zařadíme recept na výborný koláč plný jablíček a ořechů.

Potřebujete:

  • 3 jablka
  • 100 g másla
  • 1 citron
  • 2 hrstičky ořechů
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 130 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • skořici

Postup:

Jablíčka oloupejte, nastrouhejte na hrubo, zakapejte citronovou šťávou a nechte je odpočinout minimálně 10 minut. Ořechy pokrájejte, změklé máslo nakrájejte na menší kousky, přidejte skořici, cukr a vejce a pomocí šlehače dobře promíchejte. Postupně přidejte vanilkový cukr, mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta přidejte nastrouhaná jablka, směs nalijte do vymazané formy a pečte na 200 °C cca 35-40 minut.

2. Kynutý závin s hruškami a tvarohem

Další skvělá sladká dobrota, která potěší milovníky hrušek a tvarohu. Výtečná kombinace chutí si získá i vás!

Potřebujete:

  • 500 g mouky
  • 160 g cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 40 g kvasnic
  • 220 ml mléka
  • 130 ml oleje
  • 500 g tvarohu
  • 3 lžíce vanilkového pudinku
  • vanilkový cukr

Postup:

Mouku smíchejte se solí, vytvořte důlek pro 80 g cukru, rozdrobené droždí a část mléka. Promíchejte, nechte vzejít kvásek a poté přidejte zbylé množství mléka, olej, vejce a všechny suroviny propracujte, aby vám vzniklo hladké těsto, které necháte cca 40 minut kynout. Poté těsto opět propracujte a rozdělte na dvě poloviny, přičemž z obou vyválejte obdélníky. Ty potřete tvarohem, na něho naskládejte nakrájené hrušky na plátky, posypte skořicí a opatrně zaviňte. Nechte 15 minut odpočinout. Závin pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 35 minut na 180°C.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *