Podzim se nám překulí jako voda, naše zahrádky jsou již připravené k zimnímu spánku a úrodu máme již dávno pod střechou. Jablíčka jsou v bedýnkách, ořechy vyloupané v pytlích, hrušky spokojeně odpočívají v košících a my vám přinášíme zajímavý článek s tipy na zpracování podzimní sklizně. Kdo se nechce upínat jen k zavařování, ten si dnes rozhodně přijde na své. Našli jsme pro vás 2 recepty, do kterých můžete použít dary vaší zahrádky a báječně si tak pochutnat. Naše tipy na zpracování podzimní sklizně můžete využít jak s čerstvými surovinami, tak i s těmi zavařenými. Jste připraveni? Jdeme na to!
Tipy na zpracování podzimní sklizně, aneb co nám příroda dala
Hodně z nás má na svých zahrádkách ovocné stromky nebo záhonky, na kterých si pěstujeme domácí úrodu. U té se nemusíme obávat chemických postřiků ani jiných pomůcek, jejich úkolem je například dodat barvu nebo pomoci s růstem. Jakou radost nám následně dělá všechny dary naší zahrádky sklidit a poté si je užívat během zimních měsíců!
1. Koláč s jablky a ořechy
Mezi naše tipy na zpracování podzimní sklizně jako první zařadíme recept na výborný koláč plný jablíček a ořechů.
Potřebujete:
- 3 jablka
- 100 g másla
- 1 citron
- 2 hrstičky ořechů
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 130 g cukru
- 150 g hladké mouky
- skořici
Postup:
Jablíčka oloupejte, nastrouhejte na hrubo, zakapejte citronovou šťávou a nechte je odpočinout minimálně 10 minut. Ořechy pokrájejte, změklé máslo nakrájejte na menší kousky, přidejte skořici, cukr a vejce a pomocí šlehače dobře promíchejte. Postupně přidejte vanilkový cukr, mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta přidejte nastrouhaná jablka, směs nalijte do vymazané formy a pečte na 200 °C cca 35-40 minut.
2. Kynutý závin s hruškami a tvarohem
Další skvělá sladká dobrota, která potěší milovníky hrušek a tvarohu. Výtečná kombinace chutí si získá i vás!
Potřebujete:
- 500 g mouky
- 160 g cukru
- špetku soli
- 2 vejce
- 40 g kvasnic
- 220 ml mléka
- 130 ml oleje
- 500 g tvarohu
- 3 lžíce vanilkového pudinku
- vanilkový cukr
Postup:
Mouku smíchejte se solí, vytvořte důlek pro 80 g cukru, rozdrobené droždí a část mléka. Promíchejte, nechte vzejít kvásek a poté přidejte zbylé množství mléka, olej, vejce a všechny suroviny propracujte, aby vám vzniklo hladké těsto, které necháte cca 40 minut kynout. Poté těsto opět propracujte a rozdělte na dvě poloviny, přičemž z obou vyválejte obdélníky. Ty potřete tvarohem, na něho naskládejte nakrájené hrušky na plátky, posypte skořicí a opatrně zaviňte. Nechte 15 minut odpočinout. Závin pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 35 minut na 180°C.