Recepty

Tipy, s čím jíst arašídové máslo

Mně ke konzumaci arašídového másla obvykle stačí jen lžička. Pokud vás ale mlsání přímo ze sklenice omrzí, zkuste arašídové máslo nejn mazat na toast, ale také přidat do jídla. 

I když se před časem vedly bouřlivé diskuze mezi příznivci a odpůrci této lahůdky o tom, jestli je arašídové máslo opravdu tak zdravé, dnes už máme za prokázané, že obsahuje až 30 % bílkovin, zdravé tuky, vlákninu a vitamíny a minerály navrch. Díky své jemné konzistenci a výborné chuti se skvěle hodí do dezertů i do omáček. Pojďte s námi zkusit některé recepty, kam se arašídové máslo přidává.

Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou

Asi 600 g kuřecích prsou nakrájíte na kousky a smícháte s marinádou, v níž ho necháte odležet nejlépe přes noc, nejméně ovšem aspoň 2 hodiny.

Marináda: do misky dejte lžíci oleje a přidejte koření: asi 5 g kurkumy, 10 g mletého římského kmínu, 10 g mletého koriandru, trošku citronové trávy a asi 15 g tmavého cukru (nebo palmový, březový a pod.). Ve vzniklé směsi dejte marinovat kousky masa do doby než budete připravovat špízy.

Maso napíchané na jehlách nebo na špejlích opékejte na grilu nebo v pánvi, dokud nedostane zlatohnědou barvu a nebude měkké.

Arašídová omáčka: Na lžíci oleje osmažte 1 cibuli do měkka, přidejte 2 lisované stroužky česneku a ještě minutku restujte. K cibuli vmíchejte 150 g arašídového másla, 250 ml vody a podle chuti chilli pastu, krevetovou pastu, cukr, 30 g tamarindové pasty, šťávu z 1 – 2 limetek a 280 ml kokosového mléka. Nechte probublávat asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Arašídovo-medové flapjacky

Jednoduchý a nenáročný je tento zdravý dezert. Na jeho přípravu potřebujete:

  • 170 g ovesných vloček
  • 70 g másla
  • 70 g arašídového másla
  •  60 g medu

Předehřejte si troubu na 180°C. Připravte si hlubší plech nebo formu a vyložte ji pečícím papírem. Do misky si dejte máslo a med a rozpusťte na plotýnce nebo v mikrovlnce. Přidejte vločky a arašídové máslo a promíchejte. Směs rovnoměrně rozetřete do formy a pečte 10 – 20 minut podle toho, jak vysokou máte vrstvu směsi a s ohledem na vaši troubu. Hotové nechte vychladnout a nakrájejte na čtverečky.

 

Předchozí článekDalší článek