Mně ke konzumaci arašídového másla obvykle stačí jen lžička. Pokud vás ale mlsání přímo ze sklenice omrzí, zkuste arašídové máslo nejn mazat na toast, ale také přidat do jídla.
I když se před časem vedly bouřlivé diskuze mezi příznivci a odpůrci této lahůdky o tom, jestli je arašídové máslo opravdu tak zdravé, dnes už máme za prokázané, že obsahuje až 30 % bílkovin, zdravé tuky, vlákninu a vitamíny a minerály navrch. Díky své jemné konzistenci a výborné chuti se skvěle hodí do dezertů i do omáček. Pojďte s námi zkusit některé recepty, kam se arašídové máslo přidává.
Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou
Asi 600 g kuřecích prsou nakrájíte na kousky a smícháte s marinádou, v níž ho necháte odležet nejlépe přes noc, nejméně ovšem aspoň 2 hodiny.
Marináda: do misky dejte lžíci oleje a přidejte koření: asi 5 g kurkumy, 10 g mletého římského kmínu, 10 g mletého koriandru, trošku citronové trávy a asi 15 g tmavého cukru (nebo palmový, březový a pod.). Ve vzniklé směsi dejte marinovat kousky masa do doby než budete připravovat špízy.
Maso napíchané na jehlách nebo na špejlích opékejte na grilu nebo v pánvi, dokud nedostane zlatohnědou barvu a nebude měkké.
Arašídová omáčka: Na lžíci oleje osmažte 1 cibuli do měkka, přidejte 2 lisované stroužky česneku a ještě minutku restujte. K cibuli vmíchejte 150 g arašídového másla, 250 ml vody a podle chuti chilli pastu, krevetovou pastu, cukr, 30 g tamarindové pasty, šťávu z 1 – 2 limetek a 280 ml kokosového mléka. Nechte probublávat asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Arašídovo-medové flapjacky
Jednoduchý a nenáročný je tento zdravý dezert. Na jeho přípravu potřebujete:
- 170 g ovesných vloček
- 70 g másla
- 70 g arašídového másla
- 60 g medu
Předehřejte si troubu na 180°C. Připravte si hlubší plech nebo formu a vyložte ji pečícím papírem. Do misky si dejte máslo a med a rozpusťte na plotýnce nebo v mikrovlnce. Přidejte vločky a arašídové máslo a promíchejte. Směs rovnoměrně rozetřete do formy a pečte 10 – 20 minut podle toho, jak vysokou máte vrstvu směsi a s ohledem na vaši troubu. Hotové nechte vychladnout a nakrájejte na čtverečky.