Kategorie

Recepty

Lahodné buřty na pivu. Jak na to?

Zbyly vám v lednici buřty po poslední grilovačce s přáteli,  buřtguláš není zrovna vaše oblíbené jídlo a s utopenci se vám dělat nechce. Co s tím? Možná by to chtělo zkusit něco nového. Nebo třeba oceníte tip na rychlou večeři, na které si…

Tip na večeři: chutné bramborové placky

Bramborové placky neboli lokše mají v našich zemích dlouhou historii, jejich původ sahá pravděpodobně až do 18. století. Bylo to typické jídlo pro chudinu - jídlo z pár surovin, které zasytí a je časově nenáročné. Bramborové placky jsou…

Polévka česnečka – všichni si ji zamilují

Česnečka, tedy polévka plná česneku má v naší kuchyni zvláštní místo. Dokáže vás totiž spravit, ať už jste se večer pokazili čímkoliv. Postaví vás na nohy po největší party, stejně tak vám dodá sílu, když vás trápí nějaká ta viróza nebo…

Připravte chutnou dýňovou polévku

Tykev obecná je rostlina, jejíž plody, zvané dýně, konzumujeme v mnoha úpravách, jak na sladko, tak na slano. Tato typicky oranžová zelenina z řádu tykvovitých je přímo nabitá vitamíny a minerály. Je velmi výživná a mnozí by mohli ocenit,…

Recept na domácí tiramisu

I domácí tiramisu by mělo být připraveno z originálních ingrediencí, nikoliv z různých náhražek, jako je pomazánkové máslo či zakysaná smetana. A co jsou ty originální suroviny? Mascarpone, cukrářské piškoty (nejlépe italské pavesini nebo…

Skvělá hrníčková bábovka

Bábovka patří tradičně k nejoblíbenějším českým moučníkům. Pečeme ji při slavnostních příležitostech, pro návštěvy i jen tak ke kávě. Občas si dáme záležet a pustíme se do bábovky šlehané či třené, většinou už ale dáváme přednost rychlým…

Domácí cheesecake

Cheesecake zná skoro každý, ale víte, že jeho původ je až ve starověkém Řecku?  Až za opravdu dlouhou dobu přivezli tento oblíbený tvarohový dezert přistěhovalci do Ameriky, kde ho Američané přijali za svůj národní pokrm. Původní varianta…

Recept – Připravte si nepečený dort s ovocem

Dezerty máme rádi, ale občas se nám do pečení prostě nechce. Pro ten případ máme jistě všichni v rodinné kuchařce nějaký ten nepečený dortík z piškotů a s ovocem. Krém se obvykle připravuje ze zakysané smetany, ale je řada dalších možností.…

Recept – Zapečená brokolice

Pro někoho je oblíbenou lahůdko, někdo ji naopak vůbec nemá rád. Řeč je o brokolici, jedné z nejzdravějších zelenin vůbec. Brokolice patří mezi zeleninu brukvovitou a je příbuzná nejen květáku, ale třeba i kapustě. Je bohatá na vitamíny a…

Příprava domácích palačinek

Je docela překvapivé, kolik mladých hospodyněk přiznává, že vlastně vůbec neumí připravit palačinky. Takové ty slaboučké a přesto vláčné, s lehce křupavým okrajem. Buď se jim povedou příliš silné nebo se trhají. Přitom příprava palačinek…