Připravte chutnou dýňovou polévku

Tykev obecná je rostlina, jejíž plody, zvané dýně, konzumujeme v mnoha úpravách, jak na sladko, tak na slano. Tato typicky oranžová zelenina z řádu tykvovitých je přímo nabitá vitamíny a minerály. Je velmi výživná a mnozí by mohli ocenit, že je také nízkokalorická.

V naší kuchyni se především konzumuje dýně hokaido, její typicky nasládlá chuť a sytě oranžová barva má mnoho příznivců. Je běžně k dostání v mnoha obchodech a její velkou výhodou je, že se může konzumovat i se slupkou. 

Další oblíbenou dýní je dýně máslová, její tvar je hruškovitý, slupku má žlutošedou a její dužina je světle oranžová. Poslední dýni, která je v obchodech běžně k dostání je dýně špagetová. Její tvar je oválný, vlákna v dužině tvoří takzvané vlásky “špagety” a v gastronomii je využívána jako náhrada těstovin.

Jestli zrovna máte doma dýni a přemýšlíte, jak ji zpracovat, máme pro vás recept na chutnou dýňovou polévku, která okouzlí i ty, kteří zrovna zelenině moc neholdují.

Jak si uvařit dýňovou polévku

Tento recept je určen pro 4 průměrné jedlíky. Co všechno budete potřebovat?

  • 1 středně velká dýně – nejlépe hokaido
  • 2 mrkve
  • 1 velký brambor
  • cca 500 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř dle chuti
  • lžíce másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • špetka kari

Na ozdobení:

  • strouhaný parmezán
  • dýňová semínka

Postup přípravy:

Omytou a očištěnou dýni zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme rozpustit máslo, dýni na něm orestujeme a přidáme špetku kari. Když se kari koření rozvoní, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Mezi tím si oškrábeme brambory a mrkve, také je nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce k dýni. Vše uvaříme doměkka. Potom hrnec odstavíme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. 

Polévku nezahušťujeme, měla by být dostatečně hustá a krémová.Jen ji podle chuti osolíme a opepříme, zjemníme smetanou a ještě asi dvě minuty povaříme. Podáváme v misce navrchu posypanou nastrouhaným parmazánem, případně ozdobenou dýňovými semínky.

Doporučené články