Recepty

Skvělá hrníčková bábovka

Bábovka patří tradičně k nejoblíbenějším českým moučníkům. Pečeme ji při slavnostních příležitostech, pro návštěvy i jen tak ke kávě. Občas si dáme záležet a pustíme se do bábovky šlehané či třené, většinou už ale dáváme přednost rychlým receptům, kde ingredience jen smícháte a nalijete vše do formy.

Hrnkové bábovky patří k těm snadným a rychlým, takže máte do hodinky upečeno. Stačí si zapamatovat jeden základní recept a vykouzlíte bábovku na mnoho způsobů. Jednou může být mramorovaná, jindy přidáte do těsta kokos, banán nebo třeba perníkové koření. Opravdu luxusní je například voňavá bábovka s ořechy.

Voňavá hrnková bábovka s vlašskými ořechy

Tuto bábovku si zamilujete, protože nejen skvěle chutná, ale také nádherně voní vanilkou, skořicí a citronovou kůrou. Co na ni budete potřebovat?

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (můžete dát klidně méně)
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje 
  • 2 vejce
  • ½ prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Postup:

Nejprve si vymažte formu na bábovku a vysypejte ji strouhankou. Proč strouhankou? Jednak bábovka vypadá po upečení na povrchu lépe, jednak vám půjde lépe vyklopit. Strouhanku můžete nahradit mletými ořechy, ale protože už je jich dost v těstu, strouhanka bude to pravé. Také si hned předehřejte troubu na 160 – 170 °C.

V míse smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, oba cukry, ořechy, skořici, citronovou kůru a prášek do pečiva. Přidejte vejce, olej a mléko a vařečkou vymíchejte hladké těsto bez hrudek. Protože pečeme z polohrubé mouky, která hrudky nedělá (na rozdíl od hladké mouky), bude těsto hotové za chviličku.

Přelijte těsto do formy a dejte péct do trouby asi na 45 minut. Délka pečení záleží samozřejmě na vaší troubě, s horkovzduchem to například půjde rychleji. Hotovou bábovku nechte trochu vychladnout, ale ještě teplou vyklopte na talíř. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.

Předchozí článekDalší článek