Skvělá hrníčková bábovka

Bábovka patří tradičně k nejoblíbenějším českým moučníkům. Pečeme ji při slavnostních příležitostech, pro návštěvy i jen tak ke kávě. Občas si dáme záležet a pustíme se do bábovky šlehané či třené, většinou už ale dáváme přednost rychlým receptům, kde ingredience jen smícháte a nalijete vše do formy.

Hrnkové bábovky patří k těm snadným a rychlým, takže máte do hodinky upečeno. Stačí si zapamatovat jeden základní recept a vykouzlíte bábovku na mnoho způsobů. Jednou může být mramorovaná, jindy přidáte do těsta kokos, banán nebo třeba perníkové koření. Opravdu luxusní je například voňavá bábovka s ořechy.

Voňavá hrnková bábovka s vlašskými ořechy

Tuto bábovku si zamilujete, protože nejen skvěle chutná, ale také nádherně voní vanilkou, skořicí a citronovou kůrou. Co na ni budete potřebovat?

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (můžete dát klidně méně)
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje 
  • 2 vejce
  • ½ prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Postup:

Nejprve si vymažte formu na bábovku a vysypejte ji strouhankou. Proč strouhankou? Jednak bábovka vypadá po upečení na povrchu lépe, jednak vám půjde lépe vyklopit. Strouhanku můžete nahradit mletými ořechy, ale protože už je jich dost v těstu, strouhanka bude to pravé. Také si hned předehřejte troubu na 160 – 170 °C.

V míse smíchejte všechny sypké ingredience, tedy mouku, oba cukry, ořechy, skořici, citronovou kůru a prášek do pečiva. Přidejte vejce, olej a mléko a vařečkou vymíchejte hladké těsto bez hrudek. Protože pečeme z polohrubé mouky, která hrudky nedělá (na rozdíl od hladké mouky), bude těsto hotové za chviličku.

Přelijte těsto do formy a dejte péct do trouby asi na 45 minut. Délka pečení záleží samozřejmě na vaší troubě, s horkovzduchem to například půjde rychleji. Hotovou bábovku nechte trochu vychladnout, ale ještě teplou vyklopte na talíř. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.

Mohlo by se Vám také líbit

Diskuze je uzavřena.