Polévka česnečka – všichni si ji zamilují

Česnečka, tedy polévka plná česneku má v naší kuchyni zvláštní místo. Dokáže vás totiž spravit, ať už jste se večer pokazili čímkoliv. Postaví vás na nohy po největší party, stejně tak vám dodá sílu, když vás trápí nějaká ta viróza nebo nachlazení. Přitom to bývala polévka těch nejchudších, taková “hladová”.

Řekněme si hned, že není jeden správný recept na česnečku. Tato polévka se lišila krajově, každý region si ji dělal trochu jinak. A tak se někde setkáte s chlebovými krutony, na Moravě se dávaly brambory a existuje dokonce i krémová česnečka, která je zjemněná mlékem nebo smetanou.

Recept na česnečku podle maminky

Na skvělou česnečku, která zahřeje, když to nejvíc potřebujete, si připravte tyto suroviny:

  • 1 hlavička česneku (nebo alespoň tolik, co snesete)
  • 2 – 3 brambory
  • 1 vrchovatá lžíce sádla, nejlépe škvarkového
  • 2 vejce
  • 1 kostka masoxu (není nutný, ale vařit na česnečku vývar je asi marnotratné)
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • zelená petrželka
  • topinky smažené na sádle (můžete si připravit chlebové krutony, ale s topinkou mi to přijde tak nějak stylové)

Postup:

Česnečka je až nečekaně rychle hotová a velmi jednoduchá. Začnete tím, že si oloupete brambory, nakrájíte na kostičky a dáte je vařit se solí, pepřem, masoxem a majoránkou. Mezitím si na sádle osmažíte topinky (nebo krutony). Když jsou brambory měkké, rozklepnete vejce a zavaříte je do polévky, aby dělala takové ty závojíčky. Pak už dáte do polévky jen vrchovatou lžíci škvarkového sádla a vypnete. Teprve teď přidáte prolisovaný nebo nastrouhaný česnek – čím víc, tím líp. Na talířích ji ještě dozdobte sekanou zelenou petrželku a nechte si chutnat. U talíře téhle dobroty vás asi těžko napadne, že to bývala polévka chudých.

Variace: 

Polévku si můžete připravit z vývaru z uzeného masa (třeba ze žeber) a trochu masa do polévky nakrájejte. V takovém případě není nutné to škvarkové sádlo.

Mohlo by se Vám také líbit

Diskuze je uzavřena.