Jogurt využijeme nejen při vaření, ale může být součástí celé řady zdravých pokrmů. Jen málokdo by si nepochutnal na müssli s čerstvým ovocem! Pokud si chceme jogurt koupit v obchodě, jsme mnohdy nemile překvapeni jeho složením. Daleko rozumnější je připravit si jej doma, kde přesně víte, co je jeho obsahem a nemusíte se bát škodlivých složek.
Jak si vyrobit domácí jogurt
Potřebujete:
- 1 litr mléka
- 2 lžíce přírodního bílého jogurtu
Postup přípravy:
- Na mírném plameni ohřejte mléko. Ve chvíli, kdy pěna začne stoupat, sejměte mléko z plotny, pěnu odeberte a mléko přikryjte – nechte vystydnout na 38-40°c.
- Do připravených nádob vložte tři lžíce přírodního jogurtu a promíchejte jej s trochou mléka. Dbejte na to, aby byl jogurt s mlékem opravdu dobře rozmíchaný, nesmí tam být hrudky. Jakmile budete mít promícháno, přidejte zbylé množství mléka a nádoby uzavřete.
- Nechte je odstát při 35°C cca 6-8 hodin a především s nádobami po celou dobu nehýbejte!