Domácí povidla bez přidaného cukru

Sběr švestek je v plném proudu a my v dnešním článku přinášíme dva zaručené recepty na švestková povidla: pečená v troubě a vařená v hrnci. Bez přidaného cukru!

Povidla mají mnoho způsobů přípravy, někdo radí povidla pravidelně promíchávat, někdo vařit bez míchání a poslední variantou je pečení v troubě. Následující jsou téměř bez práce, nemusíte se bát, že se připálí, i když je nebudete neustále míchat.

Pečená švestková povidla bez cukru

Ingredience

  • 4 – 5 kg švestek
  • 100 ml octa
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček
  • špetka soli
  • rum

Postup

Nejdříve si zahřejeme troubu na 170 °C. Zralé až přezrálé švestky vypeckujeme a vložíme do hlubokého smaltovaného plechu. Přidáme špetku soli, rozdrcené koření – skořice,hřebíček – dle chuti a podlijeme octem. Následně dáme péct do trouby asi na 6 hodin, švestek si po celou dobu nevšímáme a hlavně nemícháme, začaly by se připalovat. Přibližně po 6 hodinách je veškerá voda ze švestek odpařená a hmota dostatečně hustá. Teď už můžeme začít plnit horká povidla rovnou do sklenic a na povrchu lehce polít rumem. Sklenice uzavřeme a převrátíme je na pár minut dnem vzhůru. Poté je můžeme uskladnit, není potřeba je zavařovat.

Vařená švestková povidla bez cukru a míchání

Ingredience

  • 2 kg švestek
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček
  • 150 ml balzamikový nebo klasický ocet

Postup

Připravíme si švestky, které vypeckujeme a nasypeme do hrnce. Přidáme 150 ml balzamikového octa. Lze použít i obyčejný ocet, ale balzamikový je zdravější a ve výsledku není cítit. Od teď si švestek už nevšímáme. Nemíchat! Zapneme na mírný plamen a necháme probublávat přibližně 7 hodin. Se švestkami se už nesmí vůbec hýbat, ani je míchat.

A jak je možné, že se nepřipalují? Švestky si na dně udělají něco jako izolační vrstvu, kterou když porušíme, tak se začnou hodně rychle připalovat! Museli bychom švestky neustále míchat až do konce a to je pořádná makačka.

Po uvaření můžeme přidat mletou skořici nebo hřebíček.  Směs rozmixujeme, vrátíme zpět na plotnu, kde směs přivedeme k varu a mícháme. Bude to trvat maximálně 1-2 minuty. Uzavřené sklenice převrátíme na pár minut dnem vzhůru. Není potřeba je zavařovat.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *