Napadlo vás někdy udělat si domácí kečup, ale netroufli jste si? V dnešní době si lidé stále více začínají uvědomovat, že je dobré se podívat i na složení potravinových výrobků které kupují, ale nenapadne je některé základní potraviny plné konzervantů vyřadit ze svého nákupního lístku a raději si je vykouzlit doma. Proč?
Většina lidí se domnívá, že domácí zavařování je časově i cenově náročné, a že je potřeba v kuchyni vyvinout velké úsilí. Dnes si ukážeme, že nahradit kupovaný kečup domácím je opravdu skvělá a jednoduchá volba.
Ingredience
- 2 kg rajčat
- 250 g jablek
- 250 g cibule
- 150 g cukru
- 30 g soli
- 60 ml vody
- 4 lžíce octu
- 1 špetka skořice
- 1 lžička mleté papriky
- 5 hřebíčků
- 4 česneky
- 1 lžíce pepře celého
- 1 lžička tymiánu
- 3 ks bobkového listu
- 1 lžíce nového koření
Postup při přípravě kečupu
Připravíme si rajčata – nejlépe masitá, protože neobsahují tolik vody, cibuli a jablka. Nejvhodnější jablka jsou ta padaná, protože obsahují větší množství pektinu, díky kterému kečup přirozeně zhoustne. Vše očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou, za občasného míchání vaříme do změknutí, dokud směs nezhoustne a úplně se nerozvaří. Směs vaříme na středním stupni, aby se nám zbytečně nepřipalovala, či nestříkala ven z hrnce.
Poté, co se směs dostatečně rozvaří, směs rozmixujeme a přidáme zbytek ingrediencí a dusíme půl hodiny. Pozor na dochucování směsi, po zchladnutí bude kečup měnit chuť, rozleží se. Hotovou směs propasírujeme přes cedník nebo síto a pokud není směs dostatečně hustá dusíme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna přebytečná voda.
Kečup plníme horký rovnou do sklenic, které uzavřeme a převrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí umístíme do chladu.
Tip: Pokud chcete mít kečup ostřejší doporučuji přidat špetku chilli, ale pozor! Chilli se v kečupu může rozležet víc, než byste čekali.