Chcete to letošní rok vzít z úplně jiného konce a místo klasického cukroví sobě a rodině připravit zdravé vánoční cukroví? Jestliže i vy máte nějaké předsudky, nebo si snad myslíte, že zdravé vánoční cukroví nebude chutnat dobře, pak vás v dnešním článku několika recepty určitě donutíme změnit názor.
Recepty na zdravé vánoční cukroví
Že je něco zdravé rozhodně neznamená, že to není dobré. I když si to spousta lidí myslí. Možná i vy zastáváte názor, že k vánočním svátkům patří klasické cukroví plné tuku, cukru, másla a jiných přísad. Ale nikde není psáno, že když nahradíte určité cukroviny a připravíte místo klasiky zdravé vánoční cukroví, že si svátky neužijete úplně stejně. Tak to schválně zkuste a uvidíte, že na tom nic není. A že si pochutnáte, to je jistota!
Pohrajte si se surovinami
Někdy stačí zaměnit pár ingrediencí a surovin a výsledek bude rázem o něco zdravější, i když stále stejně tak chutný. Podívejme se tedy, jaké suroviny můžete vyměnit za jiné, podstatně zdravější.
- slazená marmeláda → rozmixované čerstvé ovoce
- prášek do pečiva → vinný kámen
- bílý cukr → med, stévie, pšeničný sirup, ječmenná sladěnka
- bílá mouka → špaldová mouka, žitná mouka, celozrnná mouka
- rostlinný tuk → za studena lisované oleje
- mléko → sójové mléko, ovesné mléko, ořechové mléko, rýžové mléko
Tipy na zdravé vánoční cukroví
Zkuste podle nás připravit následující zdravé alternativy vánočního cukroví. Uvidíte, že nám dáte za pravdu. A že na zdravé vánoční cukroví rázem změníte názor.
1. Perníčky vonící po medu a citronu
Potřebujete:
- 850 g žitné mouky
- 4 lžíce medu
- 3 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 1 perníkové koření
- 1 balíček vinného kamene
- 25 g kvalitního másla
- trochu citronové kúry
Mouku, třtinový cukr, perníkové koření a vinný kámen promíchejte v misce. Poté přidejte vejce, máslo a med. Opět dobře promíchejte a vypracujte hladké těsto, které nechte cca 2 hodinky odpočinout. Pak jej vyválejte na 4-5 cm silný plát a pomocí formiček vykrajujte požadované tvary.
2. Zdravé linecké cukroví
Potřebujete:
- 100 g sójové mouky
- 100 g sezamového oleje
- 150 g celozrnné mouky
- 60 g agávového sirupu
- trošku citronové kúry
Suroviny smíchejte v misce a vypracujte z nich vláčné těsto, které nechte alespoň 2 hodinky odpočinout v lednici. Poté jej vyválejte na 4mm silný plát a pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary tak, jak jste zvyklí u klasického lineckého. Cukroví pak můžete spojit rozmixovaným ovocem.