Škvarková pomazánka – příprava

Základní surovinou pro škvarkovou pomazánku jsou samozřejmě škvarky. Malé křupavé výpečky ze sádla, které zná a má rád snad opravdu každý. V české kuchyni se používá na škvaření vepřové sádlo. Abychom vyrobili skvělou domácí škvarkovou pomazánku, doporučujeme udělat si škvarky domácí, postup naleznete níže. 

Jako plus vám při přípravě škvarků doma zbyde i domácí sádlo, které se hodí do mnoha pokrmů. Pokud se vám se škvarky nechce dělat, můžete si je koupit v řeznictví. Doporučujeme si za ale škvarky připlatit, většinou se od ceny odvíjí kvalita.

Domácí škvarky – postup

V řeznictví si koupíme vepřové sádlo, které nakrájíme na kostky. Kostky vložíme do hrnce, podlijeme trochou mléka a rozpálíme plotýnku. Po několika minutách stáhneme teplotu na nižší stupeň a pozvolna škvaříme. Sádlo musíme často míchat, aby se nám nepřipalovalo. Vaříme do té doby, dokud se nám tuk nevyškvaří a škvarky nezezlátnou. Hotové sádlo scedíme a škvarky dáme stranou.

Pokud máte rádi pomazánky, tak vajíčková pomazánka může být pro vás skvělou volbou, pokud náhodou škvarky nemáte.

Škvarková pomazánka

Škvarky už máme, teď se můžeme pustit do přípravy pomazánky. Co všechno si musíme ještě připravit:

  • 300 g domácích škvarků
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • jarní cibulka
  • sůl
  • pepř mletý
  • 1 ks kyselé okurky
  • 3 lžíce sádla

Jak budeme postupovat

Domácí škvarky semeleme, nebo rozdrtíme v robotu. Pokud nechcete pomazánku úplně jemnou, doporučujeme část škvarků dát na stranu, tyto škvarky rozmačkáme pouze vidličkou. Vejce si uvaříme natvrdo. Poté jej nastrouháme najemno společně s kyselou okurkou do rozemletých škvarků. Jarní cibulku nakrájíme najemno, přidáme plnotučnou hořčici, dochutíme solí a pepřem a spojíme sádlem. Pokud si přejete mít pomazánku jemnou, můžete pomazánku rozmixovat tyčovým mixérem.

Škvarkovou pomazánku podáváme k snídani, k večeří nebo jako malou svačinku. Nejlepší je namazaná na čerstvém křupavém chlebu, se sklenicí vychlazeného piva.

Mohlo by se Vám také líbit

Diskuze je uzavřena.