Recepty

Škvarková pomazánka – příprava

Základní surovinou pro škvarkovou pomazánku jsou samozřejmě škvarky. Malé křupavé výpečky ze sádla, které zná a má rád snad opravdu každý. V české kuchyni se používá na škvaření vepřové sádlo. Abychom vyrobili skvělou domácí škvarkovou pomazánku, doporučujeme udělat si škvarky domácí, postup naleznete níže. 

Jako plus vám při přípravě škvarků doma zbyde i domácí sádlo, které se hodí do mnoha pokrmů. Pokud se vám se škvarky nechce dělat, můžete si je koupit v řeznictví. Doporučujeme si za ale škvarky připlatit, většinou se od ceny odvíjí kvalita.

Domácí škvarky – postup

V řeznictví si koupíme vepřové sádlo, které nakrájíme na kostky. Kostky vložíme do hrnce, podlijeme trochou mléka a rozpálíme plotýnku. Po několika minutách stáhneme teplotu na nižší stupeň a pozvolna škvaříme. Sádlo musíme často míchat, aby se nám nepřipalovalo. Vaříme do té doby, dokud se nám tuk nevyškvaří a škvarky nezezlátnou. Hotové sádlo scedíme a škvarky dáme stranou.

Škvarková pomazánka

Škvarky už máme, teď se můžeme pustit do přípravy pomazánky. Co všechno si musíme ještě připravit:

  • 300 g domácích škvarků
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • jarní cibulka
  • sůl
  • pepř mletý
  • 1 ks kyselé okurky
  • 3 lžíce sádla

Jak budeme postupovat

Domácí škvarky semeleme, nebo rozdrtíme v robotu. Pokud nechcete pomazánku úplně jemnou, doporučujeme část škvarků dát na stranu, tyto škvarky rozmačkáme pouze vidličkou. Vejce si uvaříme natvrdo. Poté jej nastrouháme najemno společně s kyselou okurkou do rozemletých škvarků. Jarní cibulku nakrájíme najemno, přidáme plnotučnou hořčici, dochutíme solí a pepřem a spojíme sádlem. Pokud si přejete mít pomazánku jemnou, můžete pomazánku rozmixovat tyčovým mixérem.

Škvarkovou pomazánku podáváme k snídani, k večeří nebo jako malou svačinku. Nejlepší je namazaná na čerstvém křupavém chlebu, se sklenicí vychlazeného piva.

Předchozí článekDalší článek