Recept na pórkovou polévku

Proč byste měli jíst pórek? Protože účinně pomáhá s mnoha zdravotními problémy. Kvůli svým diuretickým vlastnostem (močopudnosti) by měl být pórek častou součástí jídelníčku lidí trpících dnou či revmatickým onemocněním. Fosfor v něm obsažený zase výrazně povzbuzuje činnost mozku a žádná jiná zelenina nepůsobí tak účinně proti změnám cév způsobených věkem. V jednom stonku pórku průměrné velikosti se skrývá osmina doporučené denní dávky draslíku a celá třetina kyseliny listové.

Pórkovou polévku si určitě pamatujete ze školní jídelny a mnoho z vás ji proto do dneška nejí. Zkuste to jinak, než jen rozvařit pórek s brambory ve vodě a výslednou “polévku” zahustit vejcem. Polévka podle následujícího receptu vás fakt příjemně překvapí a docela určitě vám bude chutnat.

Pórková polévka se sýrem

Jemná polévka se zeleninou a krutony nejen zasytí, ale i potěší chuťové pohárky. Na její přípravu budete potřebovat:

  • 1 větší pórek
  • 1 mrkev (středně velkou)
  • 2 – 3 kostky nebo trojúhelníčky taveného sýra (ten si regulujte podle chuti, můžete ho dát klidně víc)
  • 2 kostky zeleninového nebo kuřecího bujónu
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku

Na másle si osmahněte omytý a na půlkolečka nakrájený pórek spolu s nahrubo nastrouhanou mrkví. Smažte tak dlouho, dokud nezačne pórek příjemně vonět a mrkev nepustí barvu. Pak zalijte asi 1,5 l vody, přidejte bujón a vařte asi 10 minut. Potom přidejte tavený sýr a nechte ho úplně rozpustit. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pórkovou polévku můžete podávat jen tak, případně polévku rozmixujte ponorným mixérem na krém. V obou případech ji vylepšíte, když ji budete podávat s krutonky z bílého pečiva – z toastového chleba nebo ze zbylých rohlíků. Stačí je nakrájet na kostky, rozprostřít na plechu s pečícím papírem a na sucho opéct v troubě.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.