Recept na mexickou Quinou

Quinoa (česky merlík čilský) je jihoamerická rostlina, jejíž semena si rozhodně zaslouží naši pozornost. Inkové ji uctívali jako “matku zrn”, díky svým nutričním hodnotám se těší obrovskému zájmu i dnes. Zvyšuje pohyblivost střev, zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek. Vláknina v quinoe je nerozpustná a efektivně pomáhá vylučovat toxiny z těla.

Existuje ve třech druzích: bílá má jemnou máslovou chuť, červená quinoa má jemnou oříškovou chuť a je křupavější, černá je chuťově nejvýraznější. V současné kuchyni se používá spíš jako luštěnina, ale stále se z ní mele mouka, tak, jak to odjakživa dělali obyvatelé Jižní Ameriky.

Mexická quinoa na pánvi

Příprava pokrmů z quinoy je poměrně snadná a výsledek překvapí. Zkuste si ji uvařit třeba podle následujícího receptu.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek sytové quinoy
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 hrnek zrn kukuřice (z plechovky nebo předem uvařené)
  • hrnek drcených rajčat
  • 1 avokádo nakrájené
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • zeleninový vývar
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl, pepř, kmín, hrst sekaného koriandru

Mexičani milují ostrá jídla a i vy si do pánve můžete přidat chilli nebo papričky jalapeňo, tato varianta je ale pro otrlejší strávníky.

Postup:

Quinou propláchněte v horké vodě. Ve větší a hlubší pánvi rozehřejte olej, přidejte utřený česnek a za stálého míchání asi minutku osmahněte. Přidejte rajčata, vývar, quinou, fazole, kukuřici, kmín, sůl a pepř, přiveďte k varu a pod pokličkou pomalu duste asi 20 minut.

Potom odkryjte a zkontrolujte množství tekutiny. Pokud je jí v pokrmu ještě dost, vařte odkryté za častého míchán dokud se přebytečná tekutina nevypaří. Jídlo dochuťte koriandrem, avokádem a limetkovou šťávou.

Tento základní recept můžete při podávání doplnit kysanou smetanou, salsou nebo omáčkou enchilada. Pokrm také můžete p

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.