Sezóna švestek je konečně tu a s ní ožívají nápady, jak tu temně fialovou úrodu zpracovat. K české kuchyni neodmyslitelně patří švestkové knedlíky a koláče. Asi není hospodyňka, která by nějaký recept na lahodný švestkový koláč k nedělní kávě neměla.
Způsobů, jak upéct švestkový koláč, je hodně. Opravdová klasika je ovšem koláč z kynutého těsta a posypaný drobenkou. Recept na právě takový koláč vám dnes přinášíme.
Švestkový koláč z kynutého těsta s drobenkou
Tento koláč si můžete připravit teď, kdy je všude spousta čerstvých švestek, ale i v zimě z kompotu nebo ze švestek mražených. Co všechno budete potřebovat?
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- 21 g droždí (polovina kostky)
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 vejce
Na drobenku:
- 200 g cukru krupice
- 125 g másla
- 200 g hrubé mouky
- půl lžičky skořice
Příprava koláče
Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku z naváženého množství cukru. Nechte v teple vzejít, asi 10 minut to potrvá. Mezitím si do mísy připravte všechny ostatní ingredience a vzešlým kváskem zadělejte hladké vláčné těsto.
Vytvořte z něj bochánek, zakryjte ho čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Podle teploty v místnosti to potrvá 60 – 90 minut.
Do jiné misky si nasypejte všechny suroviny na drobenku a přidejte máslo. Všechno prsty důkladně propracujte, dokud nevznikne drobenka. Tu si uložte do ledničky do chvíle, než ji budete sypat na koláč.
Vykynuté těsto rozválejte a přeneste na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír). Na něj naskládejte poloviny vypeckovaných švestek a povrch bohatě posypejte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 180° C asi 30 minut. Hotový koláč má zlatavé okraje a těsto propečené. Pokud necháte koláč v troubě dlouho, těsto se vysuší a koláč ztvrdne.