Recepty

Recept na chutný quinoa salát

Chutná trochu jako oříšky, je bohatým zdrojem bílkovin a Inkové ji považovali za skutečný poklad. Řeč je o rostlině merlík chilský (Chenopodium quinoa), která se v Jižní Americe stále využívá jako obilovina, přestože jí není. 

Quinoa existuje ve třech variantách – černá, červená a bílá. Bílá je nejběžnější a má příjemnou máslovou chuť. Červená je křupavější a připomíná chutí oříšky a nejkřupavější je černá, která je také chuťově nejvýraznější. Obsahuje hořčík, fosfor, mangan, měď, vápník, železo, zinek, draslík, spousty vitamínů B1, B2, B6 a vitamin E. A dobrá zpráva pro celiaky: neobsahuje žádný lepek. Můžete si z ní semlít mouku, uvařit a připravit jako jáhly, pohanku či bulgur, nebo ji zkusit zamíchat do salátu.

Příprava quinoy není nijak složitá. Před samotnou přípravou je lepší quinou vyprat v horké vodě nebo ji na hodinu namočit. Pak quinou vařte ve vodě v poměru 1:2 asi 10 – 15 minut. Chcete-li, aby byla měkčí, můžete ji nechat pod pokličkou “dojít”.

Salát plný quinoy

Tento dobrý salát s quinoou si můžete připravit v kterékoliv roční době. Na přípravu budete potřebovat:

  • 120 g quinoy
  • 1 ks menší cibule
  • 1 svazek plocholisté petržele
  • 4 lžíce sušených rajčat
  • 0,5  hrnku černých oliv
  • 150 g sýru feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • pepř mletý
  • několik salátových listů (může být mix)

Postup:

Quinou propláchněte a v mírně osolené vodě vařte 8 – 10 minut. Uvařenou quinou sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy nakrájejte na kousky, fetu také nakrájejte na kostky nebo nadrobte. V misce smíchejte uvařenou quinou a všechny další ingredience, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opranými listy salátu.

Náš letní tip:

Místo petržele a sušených rajčat nakrájejte do salátu 2 větší čerstvá rajčata a 1 salátovou okurku. Hotový salát nechte vychladit. Takto připravený osvěžující salát je ideální svačinka nebo lehký oběd v horkých prázdninových dnech.

 

Předchozí článekDalší článek