Zdraví

Ovoce – důležitý zdroj vitamínů na podzim i zimu

Podzim a zimní měsíce s sebou přináší řadu onemocnění, především rýmu, nachlazení a dalí virózy. Jediná účinná prevence před těmito neduhy je dostatek vitamínu C, který významně posiluje imunitu a vitalitu. Nebude vás trápit únava a budete mnohem odolnější proti stresu i chmurným náladám.

Významným zdrojem potřebných vitamínů a stopových prvků je jednoznačně ovoce. A to i na podzim a v zimě. Které ovoce byste měli určitě zařadit do podzimního jídelníčku, abyste si zajistili dostatečný přísun vitamínů pro organismus v zimním období? Zkuste některé z následujících tipů.

Podzimní ovoce nebo exotika?

Výživoví poradci se vesměs shodují na tom, že nejlepšími potravinami pro náš organismus jsou lokální a sezónní plodiny. To platí i pro ovoce – nejlepší je to, co vyroste u nás. Především nám tedy na podzim prospívají jablka, hrušky, švestky a hroznové víno, s těmi se v našich zeměpisných podmínkách setkáváme nejčastěji. V obchodech sice je široká nabídka exotických plodů a citrusy se například prezentují jako bohaté na vitamín C, ve skutečnosti ale příliš vitamínů nemají. Sklízí se totiž velmi brzy, ještě nedozrálé, takže jejich výživové hodnoty nejsou nijak přesvědčivé. Ale lepší něco než nic. Výhodu mají ti, kdo si citrusy pěstují doma, jejich obsah vitamínů je velmi dobrý. Totéž lze říci i o doma vypěstovaných kivi. Největším zdrojem vitamínu C jsou pak plody rakytníku a šípky.

Způsoby skladování ovoce na zimu

Nevýhodou vitamínu C je, že se tepelnou úpravou ničí, s výjimkou rakytníku, kde se uchovává i v zavařeninách. Proto jsou vhodnější jiné úpravy ovoce pro uchování na zimu, a to mražení a sušení (při optimální teplotě). Pokud jde o jablka a hrušky, existuje řada pozdních odrůd, které se dají spolehlivě uchovávat ve spížích či ve sklepě na lískách téměř do jara. Naše babičky zpracovávali úrodu v průběhu léta a podzimu do kompotů a marmelád. I to je užitečný způsob. I když se zavařením obsah vitamínu C sníží, zůstávají ještě další vitamíny, minerály a potřebná vláknina.

 

Předchozí článekDalší článek