Medvědí česnek se stále častěji objevuje v české kuchyni, což je jedině dobře. Česnek je totiž hned po cibuli nejvyužívanější a nejoblíbenější potravinou, kterou při vaření používáme do drtivé většiny pokrmů. Latinsky se jmenuje Allium ursinum a vyskytuje se zpravidla ve vlhkém a stinném prostředí. Hojně se vyskytuje i v listnatých lesích, najít ho můžete i podél potoka nebo na úpatích svahů.
Není česnek jako česnek
Medvědí česnek existuje ve dvou poddruzích, což z něho dělá ještě zajímavější potravinu, která rozhodně stojí za pozornost: medvědí česnek ukrajinský a medvědí česnek pravý. Každý druh se vyskytuje v jiné části naší krásné země, takže zatímco na Moravě je ukrajinského medvědího česneku jako máku, v Čechách na něho narazíte jen stěží. Jinak se to nemá ani s medvědím česnekem pravým, ten se objevuje ve východních Čechách i na Moravě, ale na západu a na jihu byste jej hledali jen těžko.
Medvědí česnek a jeho účinky na zdraví
O medvědím česneku je známo, že má nejen svou typickou vůni i chuť, ale zároveň se pyšní i celou řadou pozitivních účinků na naše zdraví. Pojďme si tedy říci, v čem nám tento druh česneku pomáhá.
Účinky medvědího česneku:
- čistí ledviny
- léčí úzkost
- pomáhá na vyrážky
- snižuje nadýmání
- čistí močové cesty
- napomáhá při hojení ran
- pomáhá proti bolestem hlavy
- zlepšuje paměť
- odbourává závratě
- podporuje funkci vylučovací soustavy
- napomáhá při detoxikaci
- pomáhá při zácpě