Matcha čaj – nápoj plný oxidantů

Matcha je jemný prášek z nejkvalitnějších čajových lístků, ve stínu rostoucích, známých také jako tencha. Lístky se sbírají během prvních sběrů na jaře. Nejprve se zbaví stopek, usuší a potom melou na pomalu se otáčejících žulových mlýnech. Nepaří se. Díky tomuto zvlášť šetrnému zpracování si matcha zachovává všechny účinné látky typické pro zelený čaj: antioxidanty, katechiny, aminokyseliny, vlákninu, stopové prvky i vitamíny.

Čajové keře, z nichž se sbírají lístky na matcha, jsou chráněny před přímým slunečním zářením. To listům zajišťuje tmavší odstín zelené a stimuluje produkci chlorofylu a aminokyselin. Matcha čaj je v Asii považován za elixír zdraví a energie.

Síla matcha čaje je v antioxidantech

Matcha obsahuje velké množství přírodních antioxidantů a polyfenolů. Výzkumné studie zjistily, že ve srovnání s jinými zelenými čaji má matcha nejvyšší množství epigalokatechin galátu (EGCG), což je extrémně prospěšná látka. Tyto antioxidanty pomáhají neutralizovat škodlivé účinky tím, že chrání tělo před výskytem onemocnění spojených s oxidačním stresem.

Antioxidanty také brání organismus proti negativním účinkům UV záření, dodávají naší pleti mladší vzhled a zabraňují vzniku řady chorob. Snažíme se je konzumovat v zelenině a ovoci, ale šálek čaje matcha obsahuje i 5x více antioxidantů, než jiné zdroje.

Další skvělé účinky matcha čaje

Buddhističtí mniši matcha velmi uctívají, protože má potenciál potenciál zvyšovat koncentraci a zrychlovat metabolismus. Na jednu stranu dokáže matcha odbourat únavu a díky obsahu theinů a theofylinů dodávat tělu energii postupně po dobu několika hodin. NA druhou stranu umí zklidnit a připravit k meditaci, případně se s ní výborně relaxuje. díky vysokému obsahu chlorofylu je matcha silný detoxikační prostředek, který má schopnost „vypláchnout“ z těla těžké kovy a chemické toxiny. V neposlední řadě pak je účinným spalovačem tuků (až 4x lepší výsledky než u jiných spalovačů), protože dokáže “nakopnout” metabolismus.

Doporučené články