Móda & Krása, Zdraví

Kolagen v kosmetice – má opravdu příznivé účinky?

Pokud jde o náš organismus, je jeho potřeba kolagenu opravdu vysoká. Kolagen je totiž významnou stavební jednotkou kostí, šlach, chrupavek, ale i pokožky. Proto lékaři doporučují jíst do pozdního věku buď přírodní kolagen (želatina, huspenina, tlačenka a všechny možné aspiky jsou nejen dobré, ale i bohaté na kolagen, stejně jako oblíbený vývar z kostí) nebo doplňky stravy s kolagenem. Jak je na tom ale kosmetika? Opravdu je kolagen v ní obsažený účinný?

Kolagen v kosmetice

Výrobci anti-age kosmetiky slibují zázraky, pokud budete používat jejich přípravky s kolagenem. I když může jít o kvalitní krémy či séra, po nichž je vaše pleť vláčnější, aplikace kolagenu přes kůži nemá žádný efekti. Ve skutečnosti takto použitý kolagen nemůže proniknout do hlubší vrstvy kůže, dermis, kde se běžně vyskytuje spolu s elastinem. Jeho molekula je příliš velká a  nedokáže  překonat bariéru kůže. Zázraky od kolagenu v kosmetice tedy nečekejte.

Kolagen je pleti prospěšný

Na druhou stranu kolagen skutečně dokáže zlepšit kvalitu pleti, nehtů i vlasů. Pokud jde o vlasy, dokáže kolagen eliminovat vypadávání, lámání, vrací jim lesk a hustotu, regenerovat roztřepené konečky a strukturu vlasů po celé délce. Stejně prospěšný je pro pevnost nehtů. V případě pokožky umí kolagen zastavit vznik vrásek (dokonce je i vyhladit), hydratuje pleť a zvyšuje její elasticitu a pevnost a opravdu není nadsázka, že jí dokáže i omladit. Není to ale ten kolagen, který je obsažen v kosmetických přípravcích a neprojde vrchní vrstvou pokožky hlouběji, ale ten, který konzumujeme ústy.

Jak kolagen doplňovat

Ve skutečnosti je kolagen bílkovina rozpustná ve vodě, takže stačí pořídit si kolagen v prášku a denně kolem 2 – 3 g vypít ve formě nápoje. Ideálně, když je doplněn i vitamín C, protože ten tělu pomáhá účinky kolagenu využít naplno. Jestli ovšem máte rádi vývary a polévky k masa a kostí, aspiky nebo želatinové bonbony, máte vyhráno – dopřávejte si je klidně každý den.

Předchozí článekDalší článek