Jak uchovat vlašské ořechy

Vlašské ořechy mají tendence žluknout a plesnivět, díky čemuž ztrácí svou chuť i vůni a stávají se tak naprosto nepoužitelnými. Otázku vhodného způsobu uchování vlašských ořechů tak rok co rok řeší spousta lidí, kteří o svoji úrodu vlivem plísně nechtějí přijít. Vlašské ořechy se dají uchovat vícero způsoby a záleží jen na vás, pro který z nich se rozhodnete. Máme nejen osvědčené tipy, ale i domácí fígle!

Ačkoli do sklizně vlašských ořechů zbývá ještě spousta času, rozhodně nebude na škodu, budete-li již předem vědět, jak předejít jejich zplesnivění, žluknutí nebo napadení moli. Ořechy si skladujeme především na Vánoce, kdy z nich připravujeme cukroví. Jak tedy uchovat vlašské ořechy?

Základem je dostatečné vysušení vlašských ořechů

Chcete-li ořechy uskladnit, musíte je nejdříve nechat dostatečně vyschnout. Po sklizni ořechů je proto pečlivě zbavte zelených slupek, nasypejte je do prodyšného pytle a umístěte někam, kde dobře proudí vzduch a ořechy tak budou moci řádně vysychat. Jakmile ořechy vyschnou, vyloupejte je a rozložte je na noviny – nejlépe doma, kde je teplo. Takto uložené ořechy nechte týden odpočinout a ještě pořádně proschnout, poté je uskladněte do čistých uzavíratelných sklenic.

Jak zavařit vlašské ořechy a uchovat je tak na delší čas

Nejedna babička by vám doporučila zavaření ořechů, což považují za jeden z nejefektivnějších způsobů, jak uchovat vlašské ořechy. Máme pro vás tip jak na to:

  • Vyloupané ořechy uložte do vymytých a vysušených sklenic, sklenice poté dejte do hrnce s vodou (tak, aby voda sahala cca do půlky sklenice) a nechte ořechy provařit 20-25 minut. Poté sklenice vyndejte, otočte je dnem vzhůru a nechte je takto alespoň den odpočinout a vystydnout. Zavařené ořechy je potom možné skladovat ve spíži, kde vám vydrží.

Je lepší ořechy loupat nebo nechat ve skořápce?

Loupat nebo neloupat? To je otázka, se kterou si pohrává mnoho lidí. Obecně platí, že ořechy uchované ve skořápce vydrží daleko déle, ovšem je potřeba dodržet jedno pravidlo: vybírejte pouze takové ořechy, které budou mít skořápku v pořádku, bez plísně, pavučinek nebo tmavých fleků. Skořápka dodá ořechům ochrannou bariéru, která k nim nepropustí velké množství kyslíku, díky kterému by potom ořechy začaly žluknout.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *