Jak připravit tradiční caesar salát

Jistě znáte caesar salát a asi jste ho už také ochutnali. Ale byl to opravdu caesar salát připravený podle originálního receptu? Jestli vám ho podávali s kuřecím masem, slaninou nebo jiným masem, není to tradiční caesar salát, ale některá z jeho upravených verzí.

Tento salát si v nouzi nejvyšší vymyslel italský kuchař Caesar Cardini, když potřeboval uspokojit návštěvníky svého hotelu poté, co mu ti stávající téměř vyjedli spíž. Experimentoval, smíchal vše, co mu zbylo a výsledek byl tak výborný, že se brzy dostal na stálý jídelníček.

Recept na pravý caesar salát

Protože jde o salát , jehož příprava byla původně ze zbytků spíže v italské kuchyni, budete potřebovat suroviny, které možná tak často nekupujete. Ale seženete je naprosto pohodlně ve větších marketech.

Suroviny:

  • 1 větší římský salát (asi 600 – 800 g)
  • hobliny z parmazánu na ozdobení při podávání

na zálivku:

  • 100 g majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 i více ančoviček (podle chuti)
  • 1 stroužek česneku
  • 10 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kapar naložených v soli (nemusí být, pokud je jinak nepoužíváte)

na krutony: 

  • 4 plátky bílého toustového chleba
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravte krutony. Rozpusťte máslo a olivový olej a do tuku přidejte nastrouhaný česnek. Chleba nakrájejte na kostky, rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem a přelijte touto směsí dochucenou trochou soli. Pečte asi 8 – 10 minut při teplotě 200 °C.. Krutony by měly být zlatohnědé a křupavé.

Než krutony úplně vychladnou, připravte si zálivku. Česnek nastrouhejte na jemném struhadle nebo utřete se špetkou soli na pastu. Ančovičky nakrájejte najemno a smíchejte je s česnekem, majonézou, hořčicí, strouhaným parmazánem, citronovou šťávou, případně i kaparami. Podle potřeby přidejte až 3 lžíce studené vody a promíchejte.

Příprava salátu:

Salát opláchněte pod vodou a vysušte. Potom ho zbavte tuhého středu a listy natrhejte na kousky v velikosti sousta. V míse potom salát smíchejte s dresinkem tak, aby byly všechny listy zálivkou hezky obalené. Potom salát ozdobte hoblinkami parmazánu a posypte krutony z bílého chleba.

Diskuze je uzavřena.