Recept na lahodné domácí donuty

Donuty jsou děravé koblihy, které v Americe milují policisté a u nás všechny děti. Jemné vláčné těsto a barevné zdobení polevou a posypem dělají z donutů jeden z nejoblíbenějších kupovaných moučníků. Můžete si je ale s dětmi udělat i doma.

Domácí donuty jsou vlastně velmi jednoduché. Stačí připravit si kynuté těsto podle následujícího receptu. Kromě surovin na donuty budete potřebovat dvě různě velká kulatá vykrajovátka (nebo přímo to udělátko na donuty) a hlubší pánev, v níž budete donuty smažit.

Co potřebujete na domácí donuty

Na těsto si připravte tyto suroviny:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • ¾ kostky droždí
  • špetku soli

Na zdobení budete potřebovat čokoládovou polevu (podle chuti tmavou, mléčnou nebo bílou) a něco na posypání – čokoládové hoblinky, barevné sypání, kokos a podobně.

Příprava těsta na donuty

Nejprve si připravíte kvásek: mléko ohřejte asi na 40 °C, nalijte do mísy, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Kvásek nechte na teplém místě vzejít. Mezitím si rozehřejte máslo a nechte trošku zchladit. Potom prosejte do mísy obě mouky, přidejte zbytek cukru a 3 žloutky. Do mísy přilijte rozehřáté máslo a trošku osolte a nakonec přidejte i vzešlý kvásek. Všechny suroviny důkladným hnětením zpracujeme v hladké těsto, pokud máte robota, na hnětení těsta ho rozhodně použijte. 

Těsto přendáte do vymazané mísy, povrch poprášíte moukou, mísu přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto na vále vyválejte na 1,5 cm vysoký plát. Vál si podsypejte moukou, ať se těsto nelepí. 

Vykrojené donuty si poskládejte na větší plech a nechte je ještě 20 minut kynout. Pak je ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje usmažte. Hotové donuty odkládejte na papírové utěrky, aby odsály přebytečný tuk. Nakonec je polijte čokoládou a dozdobte.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.