Tropické guacamole. Jak si ho připravit?

Guacamole je skvělá pomazánka, která má svůj původ v Mexiku. Základní surovinou na přípravu této zelené salsy, která je oblíbená po celém světě, je avokádo.

Možná ani vy nevíte, že avokádo se neřadí mezi zeleninu, ale mezi ovoce. V poslední době se těší velké popularitě, protože je nabité živinami. Obsahuje hodně vlákniny, bílkovin, zdravých mononenasycených tuků a vitamínů. Avokádo je nejen chutné, ale také zdraví prospěšné, používá se například při snižování cholesterolu, Dužina avokáda podporuje růst vlasů a rychleji hojí rány. V minulosti se též používalo jako afrodiziakum a podporovalo sexuální touhu.

Není žádný pravý ani originální recept na guacamole, jeho podob je hned několik podle toho, z jaké části Mexika připravili základní verzi, která je výchozí pro všechny další vylepšené recepty.

Základní recept na guacamole

Co budeme potřebovat na 4 porce této pomazánky:

  • 3 zralá a změklá avokáda
  • 200 g cherry rajčátek
  • hrst čerstvých listů koriandru
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička nebo jalapeno
  • citronová šťáva z půlky citronu
  • čerstvě namletá sůl a pepř

Jak budeme postupovat:

Avokáda si rozpůlíme a vyndáme z nich pecku, vydlabeme ze slupky pomocí lžíce dužinu, dáme ji do misky a následně rozmačkáme vidličkou na kaši. Oloupeme a nakrájíme cibulku nadrobno, dáme do misky zvlášť a osolíme, promačkáme rukou a necháme chvíli odpočinout. Cherry rajčátka si opláchneme, nakrájíme na opravdu malé kousky a přidáme k avokádu do misky. Česnek si oloupeme a utřeme na prkénku na pastu, kterou přidáme do misky, totéž uděláme s chilli papričkou. Vše zamícháme a přidáme odpočatou cibulku, šťávu z citronu, díky které si avokádo udrží svou zelenou barvu, čerstvě nasekaný koriandr, namletou sůl a pepř. Vše společně zamícháme. Podáváme na rozpečené bagetce nebo s tortilla chipsy.

Diskuze je uzavřena.